Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente in de maag met biovergister

Volegns het bestemmingsplan mag er een biovergister in de gemeente Hoogezand-Sappemeer komen, maar meteen de grootste van Europa? De bevolking maakt zich grote zorgen, de gemeenteraad is unaniem tegen en stuurt de wethouder naar de provincie. Die heeft met de milieuvergunning het laatste woord.

04 september 2013

De gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer is unaniem tegen de komst van de grootste biovergister van Europa naar het dorp Foxhol. Wethouder Frans Luyckx moet de zorgen aan de provincie overbrengen. ‘De bevolking wordt geleid door emotie.’

Stankoverlast en explosiegevaar
De inwoners van het dorp Foxhol in de gemeente Hoogezand-Sappemeer zien niets in de komst van de grootste biovergister van Europa naar het Avebe-terrein naast hun dorp. Het bedrijf NPG is van plan de installatie op die plek neer te zetten en wacht alleen nog op een milieuvergunning van de provincie. De bewoners vrezen voor stankoverlast en explosiegevaar. Het bestemmingsplan van de gemeente staat de vestiging van een vergister toe. ‘Maar toen wisten we niet dat er zo’n grote vergister zou komen’, vertelt wethouder Frans Luyckx (Lokaal Centraal). De gemeenteraad is unaniem tegen de komst en stuurt Luyckx naar de provincie om de zorgen over te brengen. ‘Meer kan ik daar niet doen.’

Wantrouwen bij bewoners
Initiatiefnemer van de vergister, Jan Luuk Stel van NPG, zegt tegen RTV Noord dat het protest te laat komt en de bouw hoe dan ook doorgaat. Hoe heeft het zover kunnen komen? Het dorp Foxhol kent een geschiedenis met overlast van het Avebe-terrein, vertelt een gemeentewoordvoerder. Avebe verhuurde het terrein eerder aan een afvalvergistingsbedrijf en dat leidde tot stankoverlast in het dorp. Sindsdien zijn de verhoudingen gekleurd en wantrouwen bewoners de voorgespiegelde milieubelasting. ‘Die herinnering is nog vers.’ Verder heeft de initiatiefnemer een informatieavond belegd die slecht zou zijn getimed in termijn en manier van uitnodigen en ook een inspraakavond van de provincie liep in de soep.

Vergister past in bestemmingsplan
Wethouder Luyckx vernam in 2012 over de komst van de grote vergister toen de procedure voor een milieuvergunning al liep bij de provincie. ‘De provincie Groningen is de vergunningverlener. Bij zo’n grote installatie vragen ze na en toetsen ze of deze past in het bestemmingsplan. Dat is hier in 2010 vastgesteld en na ons geïnformeerd en bevraagd te hebben concludeerden ze dat het er in past.’ Zelf kijkt Luyckx vanuit het college van twee kanten naar de ontwikkeling. ‘Een investering van 60 miljoen zie je in deze crisistijd niet iedere dag.’ De vergister zou ook de modernste worden van Nederland met de beste techniek. ‘Maar dat idee is bij de mensen inmiddels ingehaald door de actualiteit over vergisters waar het misgaat.’

Extreme verhalen maken angstig
In een overvolle raadszaal brachten insprekers “ordentelijk” hun zorgen aan de raadsleden over die op hun beurt Luyckx naar de provincie stuurden. ‘We hebben hier te maken met de facetten angst en onwetendheid’, analyseert Luyckx. ‘Het is moeilijke materie. We hebben te maken met stank en meer verkeersbewegingen en de veiligheid van Foxhol. Of hun zorgen hierover gegrond zijn? Geur is lastig. Ik kan me voorstellen dat het, net zoals bij geluid, als het zo af en toe is niet uitmaakt, maar als je het vaker ruikt of hoort wordt het overlast. Bewoners zijn hier wel wat gewend, maar door extreme verhalen worden ze angstig. Meestal zijn dat verhalen van horen zeggen. Dat beeld komt niet overeen met hoe wij de situatie zien.’

College tussen twee vuren
Volgens Luyckx zijn de bewoners op een ordentelijke manier ingelicht, maar lag zowel het bedrijf als de provincie op achterstand, omdat de emotie de boventoon voert. ‘Als dat gebeurt, dan leidt dat tot wantrouwen en niet tot draagvlak.’ Het college zit tussen twee vuren in. ‘We willen niet om de zorgen van het dorp en de raad heen en brengen de zorgen zo snel mogelijk over aan de provincie en de ondernemer. We hebben geen adviserende rol, de periode van zienswijzen is al geweest. Bewoners waren faliekant tegen. De provincie heeft zich nog niet uitgesproken over de situatie, maar ik kan met niet voorstellen dat ze niet gevoelig zijn voor de bevolking en de raad.’ Het kan nog wel eens een lang proces worden om de emotie te verdrijven en draagvlak te verkrijgen. ‘Het wordt een boeiend proces.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heidi van den Bogaard-Genzel / Directie Secretaresse
Wat een crimineel die wethouder Luyckx! Hij heeft de locatie voorgesteld en wist precies wat voor mega installatie er gebouwd zou worden! Het bestemmingsplan is zonder inspraak van bewoners zomaar veranderd om deze plannen mogelijk te maken! We hebben Foxfire gehad, de stank en overlast was ondragelijk, enkele jaren geleden is er een waterzuivering aan de rand van het dorp geplaats, van stankoverlast zou geen sprake zijn. Jammer dan, op mooie dagen kan de helft van het dorp binnen zitten vanwege de stank!!! En nu een biovergister van megaformaat op nog geen 70 meter afstand van de eerste woonhuizen, op het terrein van Avebe met al z'n chemische rotzooi!

Schaam je Luyckx, om op zo'n wijze met mensen om te gaan! Je hebt niet alleen een verplichting naar de burgers, maar wel degelijk naar de raad waar je toezeggingen aan gedaan hebt!
Hilbrand Korver / Melkveehouder
Goedendag.

In de gedachte van de wethouder gaat de tegenstand vooral over ongefundeerde angst.Waarschijnlijk heeft de wethouder de uitzending van KRO's Reporter van 16 November 2012 niet gezien en de bevolking wel.Daarin wordt duidelijk hoeveel er geknoeid wordt met de producten die erin gedumpt worden en fde verschrikkelijke gevolgen daarvan.
Corina Klunder-duller / Onderneemster
Ik wou graag even reageren op de uitspraken van de heer Luyckx ...bewoners zyn wel wat gewend en angstig en verhalen van horen zeggen meneer Luycks moet gewoon zeggen dat de gemeente hoogezand -sappemeer nog nooit wat anders heeft gedaan als ons opzadelen met stank,overlast en chemie denk aan Avebe,Regina,Fox-Fire en nu de mega bio vergister! Wat my betreft mag de heer Luycks zyn mond spoelen en de rest van de gemeente raad zich schamen!
F van der Veen
Die Luyckx meent dat hij er met wegkomt om een gesprek aan te gaan met provencie maar dat zal hem niet lukken , hij zorgt er gewoon voor dat het niet doorgaat heeft hij met zijn schijnheilige gedrag beloofd, zo niet dan kan hij elke dag verwachten wat wij ook krijgen en dat is ???? een heleboel shit en dan echte shit Luyckx.
willem Hazenberg / Editor in Chief
Reactie Wethouder Frans Luijckx en reactie Raadslid Balt Lenders op standpunt wethouder betreffende de NPG Biovergister.



http://youtu.be/nnYkJOR1buk

willem Hazenberg / Editor in Chief
Nog een aantal video's met standpunten raad Hoogezand-Sappemeer.





Bio vergister Hoogezand Sappemeer Raadsvergadering links video’s



protest tegen NPG Biovergister Foxhol bij gemeentehuis Hoogezand-Sappermeer



NPG Biovergister Foxhol standpunt Rood Gewoon Raadslid Balt Lenders



NPG Biovergister standpunt PVDA Raadslid Joke de Jong



NPG Biovergister standpunt Christen Unie Raadslid Marco Metscher



NPG Biovergister standpunt VVD Raadslid Mr. Maarten Rietveldt



NPG Biovergister Insprekers 1-3 tegen Vergister tijdens raadsvergadering

willem Hazenberg / Editor in Chief
Nu met de links



Bio vergister Hoogezand Sappemeer Raadsvergadering links video’s



protest tegen NPG Biovergister Foxhol bij gemeentehuis Hoogezand-Sappermeer

http://youtu.be/oxlQ6twoR10





NPG Biovergister Foxhol standpunt Rood Gewoon Raadslid Balt Lenders

http://youtu.be/eWSQuH7Z9e0



NPG Biovergister standpunt PVDA Raadslid Joke de Jong

http://youtu.be/Auk7Vcpz0Fo



NPG Biovergister standpunt Christen Unie Raadslid Marco Metscher

http://youtu.be/hNtAetsLkIA





NPG Biovergister standpunt VVD Raadslid Mr. Maarten Rietveldt

http://youtu.be/LO9-MSv-uds





NPG Biovergister Insprekers 1-3 tegen Vergister tijdens raadsvergadering

http://youtu.be/Nra4hvrbhgk

Advertentie