of 63908 LinkedIn

Gemeente geeft fiat sloop klooster Maharishi

Volgens het college van de Limburgse gemeente Roerdalen is er geen realistische mogelijkheid tot herbestemming van het uit 1905-1909 stammende klooster.

Het monumentale Sankt Ludwig-klooster in Vlodrop mag van de Limburgse gemeente Roerdalen worden gesloopt. Het college van Roerdalen heeft dat vandaag besloten.

Herbestemmen niet mogelijk
Volgens het college is er geen realistische mogelijkheid tot herbestemming van het uit 1905-1909 stammende klooster. Hiermee komt een einde aan een al jaren slepend bestuurlijk conflict tussen de stichting Maharishi European Research University (MERU), eigenaar van het kloostercomplex, en de gemeente Roerdalen in Midden-Limburg.

Politieke beroering
De beslissing van de Roerdalense wethouder Jan Teuwen (Praktische Politiek) om sloop van het rijksmonument Sankt Ludwig toe te staan, zal in Limburg tot politieke beroering leiden. SP en GroenLinks in Limburg zijn fel gekant tegen sloop van het klooster, andere partijen minder. VVD-Statenlid en wethouder in Roermond Jos van Rey pleit al jaren met oud burgemeester van Roerdalen Ricardo Offermans voor sloop. CDA-fractievoorzitter in de Staten van Limburg Martijn van Helvert begrijpt dat de sloopvergunning door Roerdalen is afgegeven. Hij zegt: ‘Als er geen herbestemming mogelijk is, dan moet je afscheid kunnen nemen van het monument. De gemeente heeft geen partij kunnen vinden met een geloofwaardige business case. Als niemand het kan betalen, dan houdt het op. Het is nu een ouwe troep en vies.’

Schade niet herstellen
De sloopvergunnig komt net op tijd voor de MERU-stichting. Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State begin dit jaar, diende de Maharishi-beweging namelijk voor 21 september de schade aan het klooster te herstellen. Deze schade was ontstaan nadat in opdracht van de Maharishi-beweging in 1998 was begonnen met de sloop van de voorbouw van het klooster. Daarvoor had Roerdalen weliswaar een sloopvergunning afgegeven, maar deze werd vervolgens geweigerd na een uitspraak van de Raad van State. Het complex was namelijk een jaar eerder op verzoek van de Heemkundevereniging Roerstreek door het ministerie van OC&W op de rijksmonumentenlijst gezet. Jaren van rechtszaken volgden, terwijl het klooster verviel en een ruïne dreigde te worden.

Maharishi Mahesh Yogi
De Maharishi-organisatie was en is niet geïnteresseerd in het door Duitse broeders gebouwde klooster in Vlodrop-Station. Geestelijk leider en grondlegger van de transcendente meditatie Maharishi Mahesh Yogi kocht het negenduizend vierkante meter grote Sankt Ludwig-klooster en de veertig hectare grond in 1984 van de staat voor 1,8 miljoen gulden. De Maharishi streek er in 1990 neer en woonde er tot zijn dood in 2008. Hij wilde het klooster afbreken omdat het volgens MERU-woordvoerder Paul Gelderloos ‘niet voldeed aan de Vedische natuurwetten. Het is niet in oostelijke richting gebouwd. Een huis mag geen deuren op het zuiden hebben of uitzicht op het westen. De oriëntatie is niet goed.’ De Maharishi-beweging heeft in de loop van de jaren woningen en een houten paleis neergezet op het terrein.

Sloopvergunning op basis van monumentenvergunning
De Maharishi-beweging heeft 14 jaar lang geprobeerd om het Sankt Ludwig-klooster van de lijst van rijksmonumenten te krijgen, om het vervolgens te kunnen afbreken. Toen dat begin dit jaar een onbegaanbare weg bleek, koos MERU ervoor om een sloopvergunning op basis van de monumentenvergunning aan te vragen. ‘Dat gebeurt zelden, maar het kan dus wel’, aldus MERU-advocaat Marcel Fruytier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door kay op
Deze zaak is een beerput en stinkt ongelooflijk. Behalve dat uit het programma van de VPRO, de slag om Nederland, een vergaande belangenverstrengeling blijkt plaats te hebben gehad, kan in meerdere of mindere mate smaad en laster ten laste gelegd worden. Geen middel wordt geschuwd.
Door A.J.H. op de Kamp (Voorzitter van de Stichting Burgercomité St. Ludwig) op
Graag wil ik alle lezers van het artikel “Gemeente geeft fiat sloop klooster Maharishi” en iedereen die op dit artikel heeft gereageerd uitnodigen voor een

“WANDELING RONDOM RIJKSMONUMENT ST. LUDWIG TE VLODROP-STATION”.

Dit jaar vinden de wandelingen ook weer plaats op de laatste zondag van het jaar en wel op de zondagen 30 september 2012, 28 oktober 2012, 25 november 2012 en 30 december 2012.

De wandelingen worden georganiseerd door de Samenwerkende Nederlandse en Duitse belangenorganisaties voor behoud en herstel van Rijksmonument Klooster St. Ludwig Vlodrop-Station.

Voorafgaand aan de wandeling wordt er in Café Van Kempen, Station 20, 6063 NP te Vlodrop om 10:00 uur een Power Point Presentatie vertoond waarin de geschiedenis van St. Ludwig tot op de dag van vandaag nader zal worden belicht.

Vertrek wandeling : 10:30 uur.
Verzamelen op de parkeerplaats voor Café Van Kempen. De wandeling (duur 1,5 à 2 uur) gaat onder alle weersomstandigheden door.
De deelnemers zullen uitgebreid worden geïnformeerd over dit voor Nederland unieke rijksmonument. Er zal ook de nodige aandacht worden besteed aan wat de gemeentelijke en provinciale politiek zoal nalaten te doen voor het gewenste behoud.

Ondanks dat door de Raad van State interessante uitspraken zijn gedaan inzake de definitieve rijksmonumentenstatus van St. Ludwig en de door sterke verwaarlozing ontstane schade aan het rijksmonument St. Ludwig is de gemeente Roerdalen voornemens om voor de derde keer een omgevingsvergunning sloop te verlenen.

Verder bestaat de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de Sympathisantenkring van het rijksmonument St. Ludwig.
Deelname is geheel gratis.

’s Middags bestaat tevens de mogelijkheid om deel te nemen aan een :

“RONDLEIDING OP DE MERU”

Om 13:30 uur of om 15:00 uur bent u van harte welkom op de rondleiding bij de MERU.

Adres : Station 24, 6063 NP Vlodrop

Tijdens de 1,5 uur durende rondleiding wordt uiteen gezet wat de MERU (Maharishi European Research University ) precies doet, wat de achtergronden zijn en wat de toekomstplannen zijn. U krijgt o.a. voorbeelden te zien van de Vedische bouwkunde. En u hebt volop de gelegenheid uw vragen te stellen. De rondleiding op zondag is gratis.

Voor mensen die van ver komen is het goed om te weten dat in de directe omgeving waar de wandeling en de rondleiding plaatsvinden enkele hotels en restaurants zijn gelegen.

Heeft u nog vragen over de “WANDELING RONDOM RIJKSMONUMENT ST. LUDWIG TE VLODROP-STATION” dan kunt u altijd contact opnemen met de Stichting Burgercomité St. Ludwig via stichting-burgercomite-st-ludwig@hotmail.com

In de hoop u tijdens één van de komende wandelingen te mogen begroeten, verblijf ik met,

Vriendelijke groeten,

Namens de Stichting Burgercomité St. Ludwig,


A.J.H. op de Kamp,
voorzitter.
Door kay op
Het was een onthullend programma van de VPRO. Voor de eerste keer konden de eigenaren hun zijde van het verhaal vertellen. Dat kon tot voor kort niet in de
limburger en bij L1. De tegenstanders van konden jaren hun gang gaan in de genoemde media. Deze zaak is een ongelooflijke beerput die de tegenstanders van sloop hebben gecreëerd. Nu wordt er gemekkerd en zielig gedaan door J.H. Biermans en op de Kamp, terwijl jarenland de meest baarlijk onzin e.d. door tegenstanders de media ingeslingerd is. De journalisten hebben zich aan de fieten gehouden en hebben geen standpunt ingenomen.
Door kay op
Wat ik over gehouden heb aan de uitzending is dat er geen goed verhaal is geweest voor behoud van het gebouw dat niet bijzonder is en door een fanatieke monumenten lobby en bureaucratische procedures en truuks en door oneigenlijk gebruik van wet en regelgeving op de monumentenlijst is plaatst. Over illegaliteit gesproken. Ook werd duidelijk dat er mensen achter zitten die het denken van de mensen achter de MERU willen bestrijden. Het werk van de verschillende voorstanders en lobbyisten voor behoud van dit gebouw is niet alleen oneigenlijk gebruik maken van wet en regelgeving, maar ook wordt door tegenstanders van sloop pogingen gedaan de mensen van MERU te dehumaniseren en te demoniseren.
Door Rob op
Dat is het enige wat jullie kunnen roepen “illegale sloop”, Wat als er toen niet gesloopt was? Dan was de kern van de zaak nog steeds het zelfde geweest en de uitzending ook. En volgens mij is Van der Woud het meeste aan het woord geweest en niet degene die jij beschrijft en omdat deze deskundige niet met jullie eens is dan is het wauwelen en is hij opeens geen deskundige? De uitzending is ook opeens matig en niet objectief omdat deze niet overeenkomt met jullie zienswijze? …. hahahaha redenering van een klein kind
Door J.H. Biermans ((gepensioneerd)) op
De uitzending "Slag om Nederland" heb ik vanavond ook gezien.
Het merendeel van de tijd was diegene aan het woord die op 12 september 2001 de opdracht gaf tot de illegale sloop. En met droge ogen beweert hij voor de camera dat het toen een misverstand was. Volgens mij heet het niet vertellen van de waarheid gewoon liegen !
En wat wauwelde die Van der Woud na wat de journalist hem voorkauwde. Als dat een deskundige moet zijn ? Zo ken ik er nog een paar !
Jammer dat de gemeente Roerdalen niet optrad in deze uitzending. De verantwoordelijk wethouder die nogal media-geil is had ook nog een mooie duit in het zakje van de Maharishi-organisatie kunnen doen.
Al met al vond ik het een zeer matige uitzending die geen objectief beeld geeft van de huidige situatie. Duidelijk een gemiste kans !
Door kay op
@ Vico. De kosten voor een herbestemming zijn berekend door een gerenommeerd onafhankelijk bureau voor appartementen met een zorgvraag. De conclusie is dat het 5.7 keer z oveel gaat kosten als de overheid wil uitgeven voor de bouw of verbouwing van een appartement in de zorg. Ook zijn andere kosten niet meegenomen.Dus het het is onzinnig om te verwachten dat particulieren dat wel moeten doen. Dat de fanatiek linkse politiek dat wel wil is onverantwoordelijk en belachelijk.
Door vico (ex-gemeente ambtenaar) op
Wel heel handig om nú in deze recessietijd met het argument te komen dat er geen zinnige herbestemming mogelijk is, wat een flauwe kul.
Dit is weer eens een voorbeeld van creatief boekhouden.
Trouwens waar bemoeit Ricardo Offermans zich mee??
Die is toch burgemeester van Meerssen !!!, of heeft ie nog belangen in Roerdalen (graaien??) ??
Door Kay op
De verworvenheid van democratie is de bescherming van het individuele leven, vrijheid en eigendommen
tegen de willekeur van tirannen of van egoïstische enkelingen. De willekeur van de egoïstische tegenstanders (burgercomité en Cuypersgenoodschap, SP, mensen van GL) van sloop van college st Ludwig, is zeker ondemocratisch en semi-despotisch te noemen.