Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente Amsterdam blijkt vastgoedmagnaat

De gemeente Amsterdam blijk 2300 in plaats van 1000 panden te bezitten, zegt wethouder Maarten van Poelgeest. De raad roept het college op de regie over het vastgoed te versterken en naar best practices te kijken.

09 november 2012

Het aantal panden in het bezit van de gemeente Amsterdam is veel groter dan zij dacht: 2300 in plaats van 1000. Dat blijkt uit een lijst die wethouder Maarten van Poelgeest naar de raad stuurde.

Waarde van 2 miljard euro
De vastgoedportefeuille van de gemeente is naar schatting ruim 2 miljard euro waard. Onder de 2300 panden, waarvan 2050 in bezit van de stadsdelen, bevinden zich niet alleen stadsdeelkantoren en bedrijfs- of winkelpanden, maar ook kleine woningen en ateliers. Ruim 120 panden staan leeg, waarvan 90 in het bezit zijn van de stadsdelen. Eerder werd nog uitgegaan van in totaal tachtig leegstaande panden.

Lijst handmatig gemaakt
De eerste vragen over de vastgoedportefeuille van de gemeente waren anderhalf jaar geleden al gesteld. De lijst en de brief van de wethouder is een antwoord op  vragen die PvdA-raadslid Michiel Mulder een jaar geleden stelde. Van Poelgeest schrijft dat Amsterdam geen centrale opslag heeft voor deze gegevens en de lijst handmatig moest worden gemaakt.

Criteria voor bezit vastgoed
PvdA en VVD vinden de portefeuille te groot. VVD-raadslid Daniel van der Ree wil criteria vaststellen en daar een strategie aan verbinden. Hij verwijst naar oude criteria van stadsdeel Oud-Zuid die stellen dat vastgoed alleen eigendom mag zijn van het stadsdeel voor eigen gebruik, als maatschappelijk vastgoed, zoals voor onderwijs en sportaccommodaties, of als strategisch vastgoed. ‘En dus geen winkels of woningen’

Motie roept op tot actie
Van der Ree diende woensdag tijdens de behandeling in de raadsvergadering een motie om de opdrachtformulering van het college nog wat aan te scherpen. Die werd raadsbreed aangenomen. ‘De motie roept het college op in actie te komen. Het is weliswaar te laat en er was geen goede regie, opslag en strategie, maar het is goed dat er nu wel een aanzet tot een strategie is. Die scherpen we nu aan.’

Kijk naar best practices
De motie vraagt de regie tussen de centrale stad, stadsdelen en projectbureaus te versterken en bij de gewenste uniformering te kijken naar best practices bij de stadsdelen. ‘Een aantal stadsdelen heeft veel meer vastgoed in bezit dan andere. Stadsdeel Oost en Centrum hebben allebei 379 panden, terwijl stadsdeel Zuid maar 180 panden heeft. De strategie van dit stadsdeel heeft onze voorkeur. Zij stoten panden langzaamaan af.’

Imkomstenderving leegstand onbekend
Van der Ree stelt verder vast dat nog steeds onduidelijk is of de lijst klopt. Mulder reed langs een plek waar een leegstaand pand moest staan, maar vond een veld met gezaaid gras. ‘We krijgen begin 2013 een verbeterde lijst. Leegstand is nooit goed. Je hebt dan ook geen inkomsten.’ De leegstand is ongeveer 5 procent van het bezit. Volgens van der Ree valt niet te zeggen hoeveel inkomstenderving er daardoor in totaal is. ‘Maar dat willen we wel weten.’

Kluskantoor of studentenkamer
Een andere motie roept op om gemeentelijke panden aan te bieden aan groepen die er woningen van willen maken. ‘Andere opties zijn verkoop, maar dat is in deze markt niet aantrekkelijk. Je kunt er ook kluskantoren van maken, ze verhuren of er zelf in gaan zitten. Als je de huur bij een belegger kunt opzeggen en in je eigen pand gaat zitten, scheelt dat natuurlijk ook in de kosten. Tenslotte kunnen we panden nog transformeren tot hotels of studentenkamer.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Höfkes / directie adviesbureau
Als de gemeente de bestemming van de panden gaat veranderen maakt zij misbruik van haar macht als overheidsorgaan. Zij gebruikt haar bevoegdheid als overheid om privaatrechtelijk eigendom waardevoller te maken. Hoteliers en kamerbedrijven zullen daar niet blij van worden, als er nog meer concurrentie bijkomt.. Detournement de pouvoir. Onbetrouwbare overheid. Gewoon verkopen die panden. Dit is geen corebusiness van de overheid. Ambtenaren hebben veel teveel naar zich toegetrokken in Amsterdam.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
"Geen centraal eigendomsregister"????En dat bij een dubbellaags bestuur en het hoogste aantal ambtenaren per 1000 inwoners.....Hoe zit het dan met de erfpachtregistratie? Ook opzoeken terwijl U wacht (en een ons gaat wegen?)
Luc Habets / bestuurder
Stcihting Parleys behartigt de belangen van huurders van winkels en kantoren. Parleys stelt dat gebrek aan marktwerking in commercieel vastgoed de oorzaak is van leegstand van winkels en kantoren. Transparantie is het toverwoord om marktwerking aan te wakkeren. Blijkt dat gemeente amsterdam haar eigen zaken nog niet eens op orde heeft.
Saskia
Langzaam afbouwen is nog tot daar aan toe. In Oost zijn al fikse stapels vastgoed voor een habbektrats weggegeven aan corporaties. Nota bene door Groenlinks wethouder Jan Hoek. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. “Het lijkt erop dat Zeeburg nog net voor de fusie met Oost-Watergraafsmeer al haar tafelzilver wil verpatsen”, aldus Jeroen van Spijk, lijsttrekker D66 Amsterdam Oost, destijds.

Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit D66 niet heeft verhinderd in een coalitie met GL Oost te gaan!

Zie onder meer: http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/tegen-verkoop-v …
Hans / Adviseur Publieke sector
Schrijnend voorbeeld hoe de lokale overheid omgaat met beziitingen. Maar ja, wat wil je: voor de doorsnee ambtenaar is er altijd geld, een soort manna. De meeste ambtenaren hebben geen benul van geld. Muv hun eigen arbeidsvoorwaarden dan.
Advertentie