Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland wil koper helpen met aankoop grond

De provincie Gelderland wil het voor middeninkomens makkelijker maken om een huis te kopen door de grond onder de woningen aan te kopen. Op die manier kan de prijs van een woning met 50.000 euro verlaagd worden, schat het provinciebestuur. Dat schrijft De Gelderlander maandag.

20 juli 2021
shutterstock-1321813538.jpg

De provincie Gelderland wil het voor middeninkomens makkelijker maken om een huis te kopen door de grond onder de woningen aan te kopen. Op die manier kan de prijs van een woning met 50.000 euro verlaagd worden, schat het provinciebestuur. Volgens De Gelderlander gaat het om duizend woningen.

Erfpacht

Feitelijk gaat het om een (tijdelijke) erfpachtconstructie: de provincie koopt de grond en de koper de woning die erop wordt gebouwd. Daarmee kan de koopprijs van de woning omlaag. De koper hoeft immers de grondprijs niet meer te betalen. Maar er wordt wel een erfpacht over de grond betaald. De erfpachtconstructie eindigt als de woning wordt verkocht, inclusief de kavel. De winst (of verlies) wordt dan verdeeld tussen de eigenaar en de provincie.

 

Bereikbaar

Het Gelderse initiatief is een van de maatregelen die decentrale overheden nemen om de doorstroming op en de bereikbaarheid van de lokale en regionale woningmarkt op peil te houden. Vooral de middengroepen vallen op de woningmarkt buiten de boot: ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig om in de huidige woningmarkt een koopwoning te vinden. In veel steden moeten woningzoekers bovendien concurreren met private beleggers, die vaak hoger kunnen bieden op een modale koopwoning.

 

Grip

Provincies en gemeenten proberen daarom met regelgeving, stimuleringsplannen en fondsen om meer grip te krijgen op de eigen markt. Ook de provincie Noord-Holland maakte onlangs stimuleringsmaatregelen bekend om de woningmarkt bereikbaar te houden. De gemeente Utrecht maakte vorige week bekend een woonfonds te willen oprichten dat woningen tot 325.000 euro opkoopt en tegen een betaalbare prijs weer verkoopt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Maakt allemaal niets uit. Straks wordt alle bezit onteigend in het kader van 'they will own everyting en we will be happy'.
B. Janssen / Ambtenaar
Duurzaam herstel van de woningmarkt vergt veel politieke moed, het betekent namelijk dat je de subsidie op woningbezit moet gaan afschaffen. Deze conclusie ligt politiek erg moeilijk en dus verzinnen "we"andere oplossingen. Dit kan nooit de oplossing zijn, mensen met bloed zweet en tranen een huis laten betalen en dan straks als overheid de "overwaarde" afromen. Niet bepaald eerlijk tegenover de grote groep huidige woningbezitters.

Woningnood betekent dat te veel mensen te hoge prijzen tegenkomen. Het betekent niet per se dat ze te weinig woningen tegenkomen. De prijzen kunnen sterk fluctueren zonder dat de woningvoorraad of de woonvraag veel verandert. Het enige wat hoeft te veranderen is de hoeveelheid geld die de markt in stroomt, in de vorm van hypotheekleningen en beleggersgeld.
H. Wiersma / gepens.
Als de grond wordt aangekocht om er -net als de gemeente Amsterdam- een soort verdienmodel op huiseigenaren van te maken dan is een deal met deze provincie af te raden. En met onze 'betrouwbare' Overheden weet je het maar nooit.
Hans / afdelingsmanager
Het enige wat zo'n provincie doet door zich als potentiele koper te melden, is de prijs van de grond nog verder opdrijven. Maar dat hebben die sukkels niet eens in de gaten doordat ze zich als reddende engelen zien. Noord-Holland heeft de woningmarkt bij Wieringen/Den Helder 2 keer grondig verziekt, eerst door de bouw van 2.500 woningen aan te kondigen en voor te bereiden en daarna door dat plan te schrappen: je hebt helemaal niets aan die provincies.
Paul / projectleider
Het is het paard achter de wagen spannen. Als overheid heb je een regierol...pak die dan. Je ikan ook verbieden om huizen (ver) boven de (her)bouwwaarde te verkopen, als anti-speculatiebeding. ofd in inderdaad aan de kraan met te goedkoop geld zitten





Advertentie