Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland wil eerste afvalvrije provincie worden

Gelderland wil de eerste Nederlandse provincie worden waarin afval niet meer bestaat. De provincie steekt de komende drie jaar meer dan 100 miljoen euro in projecten die van Gelderland een 'afvalloze economie' moeten maken. Dat staat in het plan Groene Economie, dat Gedeputeerde Staten vrijdag publiceerde.

09 december 2016

Gelderland wil de eerste Nederlandse provincie worden waarin afval niet meer bestaat. De provincie steekt de komende drie jaar meer dan 100 miljoen euro in projecten die van Gelderland een 'afvalloze economie' moeten maken. Dat staat in het plan Groene Economie, dat Gedeputeerde Staten vrijdag publiceerde.

Waardevol
'Productieresten zijn pas afval als je het weggooit. Als je de resten gebruikt om er een nieuw product van te maken, is het een waardevolle stof. We willen voorkomen dat afval ontstaat,' legt een woordvoerster uit.

Oud ijzer
Een voorbeeld is het nieuwe bedrijfsgebouw van energiebeheerder Alliander in Duiven. Dat gebouw is geïsoleerd met oude kleding van werknemers. Beddenfabrikant Auping is een ander voorbeeld. Dat bedrijf wil aluminium voor bed-onderstellen gaan winnen uit regionaal ingezameld oud ijzer. Import uit China is dan niet meer nodig.

Banen

Volgens GS zal een afvalloze economie in Gelderland in 2030 zorgen voor 5000 nieuwe banen, de helft minder grondstofverbruik en 700 miljoen euro extra omzet. (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De provincie heeft dus geld over. Het strooien met subsidies is inmiddels verworden tot een kerntaak van de provincie.

Bedrijven gaan alleen iets doen als zij eraan verdienen en de top dikke bonussen opstrijkt. Als we kiezen voor marktwerking dan ook echte marktwerking.



Ga met die 100 miljoen de infrastructuur (spoor arnhem winterswijk) verbeteren, dan heeft iedereen daar echt wat aan.
veestapel
Totale recycling, alsof je in een ruimtstation woont want daar is het levensnoodzaak.

Interessant initiatief.

peter
Het wordt tijd dat de producenten / veroorzakers van afval worden aangepakt. Zolang de provincie niet bij de bron de zaken aanpakt blijft het weggegooid geld. Ons geld!!
veestapel
Interessante ideeën worden zelden geëvalueerd, ik wil..eis over drie jaar te zien waar de subsidie is gebleven tot achter de komma..
Lolbroek
Dus als je naar het toilet moet spring je in de auto en scheur je als een gek de provincie uit om buiten de provincie naar het toilet te gaan, want dat is immers ook afval...en dat bestaat niet volgens de provincie, een afvalloze economie. Maar met ordinair poep doen ze dus niks.
Hans / adviseur
@Lolbroek, misschien leuk om te weten dat de waterschappen energie, fosfaat (een eindige maar onmisbare grondstof), cellulose en bijvoorbeeld bioplastic terugwinnen uit afvalwater. O ja, met het schone water doen ze ook steeds vaker mooie zaken (watervoerend houden van open water). Ga dus maar lekker gewoon naar het toilet, ook in Gelderland!
rené van domburg / gewezen/toekomstig raadslid
Een echte primeur in Gelderland maakt men van oud ijzer aluminium!!!!
Ton Boot / Topadviseut
In Gelderland geldt de definitie van afvalstof uit de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen kennelijk niet. Nergens gelezen dat Gelderland daar van was uitgezonderd.
Marie
Afval vrij? Dat is bijzondere en goede ontwikkeling. Ook doordat
Jan / Waste consultant
Ambtelijk gekwetter, populistische praat. Hebben absoluut geen idee waar ze het over hebben. Beleid maken is echt iets anders dan echt ondernemen in de afvalsector. Met veel geld gooien naar adviseurs en de grote spelers terwijl de afvalcijfers nu al niet kloppen. Gescheiden inzameling noemen ze recycling, terwijl de werkelijkheid er echt anders uitziet maar dat is de te confronterend.
Advertentie