of 60831 LinkedIn

Gelderland trekt beurs voor bestrijding plaagsoorten

De provincie Gelderland geeft vanaf deze maand subsidie voor de bestrijding van invasieve exoten. Overheden en terreinbeheerders, maar ook burgers kunnen gesteund worden in de strijd tegen Japanse duizendknoop, zonnebaars en reuzenberenklauw.

De provincie Gelderland geeft vanaf deze maand subsidie voor de bestrijding van invasieve exoten. Overheden en terreinbeheerders, maar ook burgers kunnen gesteund worden in de strijd tegen Japanse duizendknoop, zonnebaars en reuzenberenklauw.

Kosten

Planten- en dierensoorten die hier vroeger niet leefden, maar nu ongeremd voorplanten of doorwoekeren, jagen overheden steeds vaker op kosten. De muskusrat is een bekend voorbeeld als graver van gaten in walkanten en dijken en wordt al jaren bestreden. Nieuwer zijn de Amerikaanse rivierkreeft en de zonnebaars, die allebei een bedreiging vormen voor inheemse dieren en planten.

 

Plaag

Bij plantensoorten is het probleem nog groter. Een exoot als de Japanse duizendknoop is niet alleen een plaag voor boeren en natuurgebieden, ook in de bebouwde kom zorgt de plant voor veel werk van gemeentelijke onderhoudsdiensten en terreinbeheerders.

 

Plan

Gelderland heeft sinds vorig jaar een plan van aanpak voor invasieve soorten. Van de soorten die relatief nieuw zijn in Nederland of maar weinig voorkomen, pakt de provincie de bestrijding zelf op. De subsidieregeling is er vooral voor exotische soorten die wel wijdverspreid zijn. Voor 5 soorten vergoedt Gelderland bijna de volledige kosten (95%) van de bestrijding als het om een natuurgebied gaat. Dat zijn Aziatische duizendknopen, Canadese guldenroede, reuzenbalsemien, reuzenberenklauw en zonnebaars.

 

Gebiedsplan

Buiten de natuurgebieden kunnen gemeenten en waterschappen €10.000 krijgen als ze een gebiedsplan opstellen om de vijf exoten te bestrijden. Ook organisaties van vrijwilligers die meehelpen om de plaagsoorten te bestrijden kunnen een subsidie krijgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
De gemeente Winterswijk is verzamelpunt voor de duizendknoop. Dit wordt gestort in de kleiput. ( zie gelderlander) . Tijdens het transport hier naar toe worden er zaadjes en stekjes verloren onderweg. Nog even en de hele Achterhoek staat vol. Met dank aan de gemeente en de provincie. Wat dom!!!!
Door Henk op
Gewoon, net als de boeren, spuiten met round up. Dat mag van de provincie toch?
Door Mark op
Stap 1 is de verkoop verbieden bij tuincentra

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners