of 59854 LinkedIn

Gelderland stimuleert gebruik kerken

Gelderland trekt anderhalf miljoen euro uit om twee monumentale kerken in Harderwijk en Wageningen te restaureren. Op die manier hoopt de provincie dat leegstand wordt voorkomen en de kerken in gebruik blijven.

Gelderland trekt anderhalf miljoen euro uit om twee monumentale kerken in Harderwijk en Wageningen te restaureren. Op die manier hoopt de provincie dat leegstand wordt voorkomen en de kerken in gebruik blijven.

Regeling

De restauratie van de twee kerken zijn onderdeel van de subsidieregeling Functioneel Erfgoed 2019. Gelderland wil dat de monumenten niet alleen in stand worden gehouden; juist door de gebouwen te gebruiken en te verduurzamen is er ook in de toekomst meer kan op behoud van het erfgoed en wordt de maatschappelijke waarde ervan groter.

 

Restauratie

Voor de subsidieregeling zijn sinds de openstelling al 70 aanvragen voor restauratie, en 25 voor onderzoeksprojecten naar het behoud ervan. Inmiddels hebben 33 projecten en 18 onderzoeken al in totaal 13,5 miljoen euro aan steun gekregen. Onlangs heeft de provincie besloten om extra geld beschikbaar te stellen.

 

Wageningen

De twee kerken krijgen in totaal 1,4 miljoen euro, waarvan de Grote Kerk in Wageningen zo’n miljoen euro gebruikt voor aanpassingen om te veranderen in een multifunctioneel gebouw. In totaal kost de aanpak bijna 1,9 miljoen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
@Dennis: dit artikel gaat over het verduurzamen en aanpassen van de gebouwen zodat ze door meerdere mensen/voor meerdere doelen te gebruiken zijn. En dat dat dus ook daadwerkelijk gebeurd.
Door Dennis (adviseur) op
Het probleem zit hem met name in het teruglopende aantal gelovigen en daarmee mensen die kunnen bijdragen. Op zich prima dat de provincie bij wil dragen maar dan moeten deze kerken ook voor andere activiteiten ingezet kunnen worden zoals concerten symposia nieuwjaarsreceptie etc. Dit is voor katholieke kerken nog geen sinecure, want dan moet een deel aan de eredienst onttrokken worden. Verder hebben dit soort gebouwen enorme energierekeningen ivm het ontbreken van isolatie en de enorm volumina die verwarmd moeten worden. Dus investeer een deel van de restauratie in verduurzaming.