of 59345 LinkedIn

Gelderland heroverweegt omstreden bomenkap

De provincie Gelderland schrapt de plannen om 343 oude zomereiken langs de N319 te kappen. Omwonenden begonnen een breed gesteund initiatief tegen het voorstel. De provincie onderzoekt nu ook andere maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, al wordt kap van (een deel van) de bomen nog steeds niet uitgesloten.

De provincie Gelderland schrapt de plannen om 343 oude zomereiken langs de N319 te kappen. Omwonenden begonnen een breed gesteund initiatief tegen het voorstel. De provincie onderzoekt nu ook andere maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, al wordt kap van (een deel van) de bomen nog steeds niet uitgesloten. 

Kapvergunning ingetrokken

Eerder legde de provincie in het nieuwe coalitieakkoord al vast voortaan terughoudend met kap van gezonde bomen te zijn en was de voor volgend jaar geplande operatie al uitgesteld. Gisteravond heeft gedeputeerde Peter Drenth (natuur en landschap, CDA) de aanvraag voor een kapvergunning helemaal ingetrokken. Toch is het nog niet zeker dat de eiken ook zullen blijven staan.


Tijdelijk informatiecentrum
De provincie is inmiddels een tijdelijk informatiecentrum in Ruurlo begonnen om met de lokale gemeenschap over de plannen in gesprek te gaan. Daarnaast worden, volgens woordvoerder Everdien Gunsing van de provincie, ook nieuwe gegevens verzameld over de ecologie van de bermen, de beschermde dieren die er leven en de vitaliteit van de bomen, die te lijden hebben gehad van de twee opeenvolgende droge zomers.


Andere maatregelen
Om het aantal verkeersongelukken langs de weg terug te dringen, worden de komende tijd ook andere maatregelen onderzocht. Zo zou ook het aantal vangrails kunnen worden uitgebreid. Uiteindelijk zal de provincie Gelderland op grond van alle verzamelde gegevens een nieuwe kapaanvraag indienen bij de gemeente Berkelland.

 

Democratische schijnvertoning
Tegen de geplande kap van de zomereiken ontstond eerder veel commotie. Volgens de Bomenstichting Achterhoek verkeerden slechts twintig van de 343 bomen in mindere conditie en waren de inloopavonden een democratische schijnvertoning. ‘Wij krijgen niet voor het voetlicht dat er een integrale afweging wordt gemaakt voor natuur en landschap, waarmee je naar een herstel wil van die laanstructuur, maar wel op termijn’, aldus provinciaal woordvoerder Petra Borsboom eerder in Binnenlands Bestuur.    

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door t. faber op
Dat o.a. n-wegen onveilig zijn zoals politici en verkeersdeskundigen steeds beweren is onzin. Het ongedisciplineerde verkeersgedrag van een groot aantal Nederlandse weggebruikers leidt tot onveilige situaties. Oplossing: de pakkans van deze hufters aanzienlijk verhogen en de straffen fors verzwaren. In de huidige situatie wordt de groep die zich goed gedraagt op de weg voortdurend geschoffeerd.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
"nieuwe gegevens verzameld over de ecologie van de bermen, de beschermde dieren die er leven en de vitaliteit van de bomen, die te lijden hebben gehad van de twee opeenvolgende droge zomers."

En deze gegevens zullen dus gebruikt gaan worden om tóch te kunnen kappen. Want "Uiteindelijk *zal* de provincie Gelderland op grond van alle verzamelde gegevens een nieuwe kapaanvraag indienen bij de gemeente Berkelland."

Merkwaardig dat de provincie de '"nieuwe gegevens over de ecologie van de bermen, de beschermde dieren die er leven en de vitaliteit van de bomen, die te lijden hebben gehad van de twee opeenvolgende droge zomers' niet reeds had bij de nu ingetrokken kapvergunning.
Het riekt er dus naar dat deze nu ingetrokken kapvergunning door de provincie doelbewust is gestuurd door deze bewust onvoldoende te onderbouwen.

Tel daarbij op de gesuggereerde geënsceneerde inloopavonden en het plaatje is compleet.
Door Jozef (sr beleidsmedewerker) op
Volledig terecht. Mensen die te hard rijden en/of met een borrel op rijden, of anderszins niet capabel zijn om te rijden, moeten aangepakt worden - en dus niet de bomen waar ze tegenaan knallen.