of 63428 LinkedIn

Gelderland gaat voor gezonde grond

De Gelderse grond wordt voor vijf jaar uit de verkoop gehaald en beschikbaar gesteld voor experimentele landbouw. Omdat de grond meerjarig wordt verpacht, kan de pachter beter experimenteren of een deel van de grond een jaar braak laten liggen.

De provincie Gelderland ruimt dertien hectare van haar grondgebied uit voor experimenten met nieuwe landbouwtechieken. Die moeten de bodem minder belasten, waardoor de grond ook minder snel uitgeput raakt.

‘We willen een gezonde bodem die ook in de toekomst geschikt blijft voor landbouw’, stelt gedeputeerde Bea Schouten (milieubeleid, CDA). ‘We zoeken daarom innovatieve boeren en startups die ons kunnen helpen met het ontwikkelen van bodemvriendelijke landbouwtechnieken.’

De Nederlandse heeft ernstig te lijden van de intensieve landbouw. Door overmatige bemesting neemt de hoeveelheid stikstof in de grond toe, waardoor regenwormen, schimmels en andere belangrijke microorganismen zich steeds moeilijker kunnen handhaven. Juist deze dieren spelen een essentiële rol spelen bij het handhaven van de bodemkwaliteit.

Vijf jaar uit verkoop
De Gelderse grond wordt voor vijf jaar uit de verkoop gehaald en beschikbaar gesteld voor experimentele landbouw. Omdat de grond meerjarig wordt verpacht, kan de pachter beter experimenteren of een deel van de grond een jaar braak laten liggen. Beoordeling van de plannen geschiedt onder meer op de mate waarin ze bijdragen aan kennisontwikkeling. De beschikbare grond ligt ten noorden van Elst in de gemeente Overbetuwe en maakt deel uit van het park Lingezegen. Daar worden al meer initiatieven ontwikkeld voor natuurlijke voedselproductie, waaronder verschillende voedselbossen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via https://pachtgrond.nu.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.