Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gelderland eist gratis toegang Hoge Veluwe

Het Gelders provinciebestuur handhaaft zijn subsidievoorwaarde, dat het nationale park De Hoge Veluwe vrij toegankelijk moet zijn, om in aanmerking te komen voor natuurbeheersubsidie. Enkele partijen dienen daarom in januari een motie in om de subsidievoorwaarden aan te passen, zodat een uitzondering voor de Hoge Veluwe mogelijk wordt.

16 december 2010

Voorwaarde
Op verzoek van PvdA-statenlid Anja Derksen, lichtte gedeputeerde Harry Keereweer woensdag de Staten in over het deels afgekeurde subsideverzoek van De Hoge Veluwe. Volgens de provinciale subsidieverordening is een voorwaarde voor subsidie voor natuurbeheer, dat er vrij toegang is op het natuurterrein. 'Uitgangspunt is dat de burger niet twee keer hoeft te betalen,' zegt een woordvoerder van de provincie.

Witte fietsen

Omdat De Hoge Veluwe al vanaf het begin van het park toegang heft en voor de exploitatie niet afhankelijk is van subsidie, en een aantal extra voorzieningen heeft, vroeg PvdA-er Derksen aan het provinciebestuur of er geen uitzondering mogelijk was op de eis voor vrije toegang. Derksen wees op de vrij beschikbare Witte Fietsen op het terrein en het educatieve bezoekerscentrum MuseumOnder.

Bezwaren

Gedeputeerde Harry Keereweer meldde de Staten dat hij niet anders kon, dan de door de Staten goedgekeurde subsidieverordening toe te passen. Overigens zit daarin wel een uitzondering voor om redenen van 'zwaarwegende natuurwetenschappelijk belang', zegt een provinciewoordvoerder. Om die reden heeft de Dienst Regelingen, die in opdracht van de provincie de provinciale subsidieregeling uitvoert, een uitzondering gemaakt voor 800 van de 3900 hectare natuur; dat krijgt als 'stiltegebied' toch subsidie. Dit tot ongenoegen van de provincie, maar die legt zicht hierbij neer.

Particulier initiatief

Volgens De Hoge Veluwe is het stiltegebied echter 950 hectare; bovendien wil het park ontheven worden van de clausule van verplicht vrij entree. Directeur Van Voorst tot Voorst van de Hoge Veluwe mist bij gedeputeerde Keereweer de flexibiliteit en wil om er met het park uit te komen. 'Wij zouden juist een voorbeeld moeten zijn voor andere natuurbeheerders: wij zijn een private onderneming die vrijwel geen subsidie ontvangt – anderen zouden ook best wat meer eigen inkomsten kunnen generen. Deze regering ziet dat particulier initiatief juist graag, maar nu gaat de provincie daarover en lijkt het wel alsof we worden tegengewerkt', zegt Van Voorst tot Voorst. Hij benadrukt dat het Park een goede verhouding heeft met het de provincie, het provinciebestuur en de provinciale staten, ondanks de verstoorde verhouding met gedeputeerde Keereweer en een aantal van zijn ambtenaren. Van Voorst is erg blij dat de Provinciale Staten nu werken aan aanpassing van de subsidievoorwaarden.

Oneerlijke mededinging

Volgens Van Voorst tot Voorst gebeurt het vaker dat 'de grote natuurbeheerders', zoals Natuurmonumenten en Provinciale Landschappen en Staatsbosbeheer een voorkeursbehandeling krijgen. Zo is de Hoge Veluwe ook uitgesloten van bepaalde aankoopsubsidies van het Rijk, die enkel naar de zogenoemde terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten gaan. Van Voorst voert hierover een juridische procedure in Brussel. Als hij gebruik kan maken van die subsidie, zou hij graag het voormalig militair vliegveld Deelen kopen, dat grenst aan zijn park.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Als ze niet zonodig toegang moesten heffen, zou er ook geen hek om het hele park hoeven en kan wild veel eenvoudiger in en uit. Leuk dat ondernemende en zelf inkomsten genereren maar als elke natuurbeheerder dat gaat doen dan zit straks elk "wild" dier achter een hekje te koekeloeren. Zo prijzenswaardig vind ik dus ook weer niet. Haal de hekken weg en vraag huur voor de fietsen, dat is ook ondernemen.
Pieter / Fietser
Het draait bij hen alleen om omzet draaien en nog eens omzet draaien. Natuur moet vrij toegankelijk ijn. ALTIJD.
Advertentie