of 59185 LinkedIn

‘Geheime stukken’ opnieuw onder de loep

De provincie Groningen moet zich opnieuw buigen over de vraag of zij tot nu toe geheime stukken over de emissiegegegens van de kolencentrale RWE (Essent) gaat openbaren. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zich al jaren voortslepende zaak tussen de provincie en Greenpeace.

De provincie Groningen moet zich opnieuw buigen over de vraag of zij tot nu toe geheime stukken over de kolencentrale RWE (Essent) openbaar maakt. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zich al jaren voortslepende zaak tussen de provincie en Greenpeace.

Niet volgens de regels 

Volgens de Raad van State heeft Groningen bij een eerder verzoek van Greenpeace tot openbaarmaking de regels niet correct toegepast. Daarom moet de provincie daar nu wederom een oordeel over vellen. De acht stukken bevatten informatie over de emissie van de kolencentrale.

 

Argusogen
‘Het is niet alleen van principieel belang dat iedereen aannames over uitstoot kan controleren, maar het werpt mogelijk ook nieuw licht op de vraag of de natuurvergunning indertijd al dan niet terecht verleend is’, aldus Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace. ‘We zullen de stukken die we nu gaan ontvangen dan ook met argusogen bekijken.’ Mocht de provincie de stukken opnieuw weigeren prijs te geven, dan kan Greenpeace meteen in beroep bij de Raad van State.  

 

Intern beraad
In 2014 oordeelde de Raad van State al dat een aantal andere stukken die door Greenpeace werden opgevraagd, moesten worden gezien als ‘intern beraad’. Die hoefden de provincie en RWE dus niet naar buiten te brengen. Daarover diende Greenpeace een klacht in bij het Aarhus-klachtencomité van de VN, dat naar verwachting dit najaar uitspraak doet.

 

.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.