of 59329 LinkedIn

Geen toename aantal geiten in Oss

Aanleiding voor het nieuwe besluit is onderzoek dat uitwijst dat in de buurt van geitenstallen vaker longontsteking voorkomt. In de gemeente is bovendien de vrees voor Q-koorts niet weg.
1 reactie

Met een geheim besluit van de gemeenteraad heeft Oss de toename van het aantal geiten in bestaande stallen per direct geblokkeerd. De gemeente heeft dat woensdag bekendgemaakt over de uitkomst van een besloten raadsvergadering dinsdagavond. Het was al niet meer mogelijk voor geitenboeren om nieuwe stallen te bouwen of stallen uit te breiden.

Q-koorts
Aanleiding voor het nieuwe besluit is onderzoek dat uitwijst dat in de buurt van geitenstallen vaker longontsteking voorkomt. In de gemeente is bovendien de vrees voor Q-koorts niet weg. In het dorp Herpen in de gemeente Oss begon in 2006 de Q-koortsepidemie waardoor in Nederland 74 mensen overleden en duizenden ziek werden. Onder andere het geitenbedrijf in Herpen waar de Q-koorts uitbrak, had plannen om meer geiten te gaan houden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin op
Ironisch dat dit soort argumenten altijd de grondslag vinden in een absurd en achterhaald antropocentrisme. Natuurlijk, volksgezondheid is een zwaarwegend belang, maar ons klimaat, de ecologie en dierenwelzijn is dat evengoed. Het wordt hoog tijd dat Nederland eens wakker wordt en zich gaat realiseren dat de toekomst van onze voedselconsumptie en ipso facto -productie radicaal zal veranderen de komende decennia. Daarbij is het van groot belang dat boeren goede regelingen krijgen geboden om te extensiveren of de bedrijfsvoering om te zetten naar natuurinclusieve landbouw. Jammer dat partijen zoals LTO op geen enkele mogelijk manier constructief zijn en in de waan leven dat de strategie "hakken in het zand" gaat werken; hetzelfde geldt voor de energietransitie en de inzet van agrarische gronden daarvoor.