Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen schonere lucht door bomen langs drukke weg

Door minder luchtstroming worden de concentraties stikstofdioxide en fijn stof juist hoger, blijkt uit onderzoek van RIVM en GGD Amsterdam.

09 september 2011
Bomen en struiken langs drukke wegen zorgen niet voor een betere luchtkwaliteit. Integendeel. Het kan de situatie zelfs verslechteren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD Amsterdam in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Minder wind
De verklaring is simpel: Door de aanwezigheid van vegetatie in of langs straten met verkeer neemt de windsnelheid in die straat af. Daardoor blijven uitlaatgassen langer hangen en neemt de concentratie van stikstofdioxide en fijn stof juist toe.

 

Onzeker
Naar het effect van bomen en struiken op de luchtkwaliteit is al vaker onderzoek gedaan. De resultaten gaven een onzeker beeld. Vaak keken onderzoekers naar de hoeveelheid verontreiniging die neerslaat op de vegetatie. In het Amsterdamse onderzoek is daarentegen gekeken naar de concentraties van stikstofdioxide en fijn stof in de lucht.


Niet aan te bevelen
Dat luchtverontreiniging wordt afgevangen door bomen en planten, staat niet ter discussie, zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. ‘Maar zodra de vegetatie de stroming van de lucht in een straat belemmert, krijg je ter plaatse pieken van luchtverontreiniging.’ Het inzetten van vegetatie om de lucht te filteren langs of in drukke wegen is dan ook geen aan te bevelen maatregel, concludeert het RIVM.


Hoe meer groen, hoe beter
Waarmee de onderzoekers absoluut niet pleiten voor minder groen op straat, zegt Wychgel. Bomen en planten zorgen voor een prettige leefomgeving en hebben positieve effecten op de gezondheid. ‘Bovendien, in parken en bossen rijden geen auto’s, dus het heeft ook wel enig effect op de luchtkwaliteit in een groot gebied. Dan heb je het over hooguit enkele procenten lagere concentraties. Maar in algemeenheid blijft overeind: Hoe meer ruimte er is voor groen in en om een stad, hoe beter dat is.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Middendorp / Kennismanager Ruimtelijke Ontwikkeling bij Balance
Wat een rare conclusie: "bomen langs wegen zorgen niet voor betere luchtkwaliteit". Wat volgens dit onderzoek is aangetoond, is dat obstakels (zoals bomen en reclameborden) de luchtsnelheid verlagen en dat daardoor het fijnstof zich ophoopt omdat het niet zo snel wordt weggeblazen. Het zou dus zo kunnen zijn dat de concentratie fijnstof in de nastgelegen flatwoningen lager is als er veel bomen zijn die het fijnstof tegenhouden.

"Dat luchtverontreiniging wordt afgevangen door bomen en planten, staat niet ter discussie", voegt het RIVM nog toe. Dus die bomen moeten wel ergens een plek krijgen, en meer bomen is beter. Zelfs als die bomen langs de weg staan :)
.
Marcel Vosestein
Het nadeel van vervuiling is dat het toch ergens moet blijven. Men onderzocht allerhande locaties maar uiteindelijk moet het ergens blijven en worden opgenomen. Ook door de mens.
gerrie
Een beter milieu begint bij een ander. Laat de auto eens wat vaker staan, is veel doeltreffender. En bomen langs de weg zijn gevaarlijk. Die kosten meer levens.
Jan
Weer een excuus om te kappen....
Advertentie