Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen milieuboete Zoetermeers bedrijf

De gemeente Zoetermeer ziet af van de invordering van een dwangsom van 15.000 euro die het bedrijf Sterigenics in 2010 werd opgelegd. Dat heeft burgemeester Jan Waaijer woensdag bekendgemaakt.

17 augustus 2011

Onduidelijk
De gemeente legde de dwangsom op omdat het bedrijf, dat medische apparatuur en kleding reinigt, de milieunorm had overtreden. Het ging om het uitstoten van te hoge concentraties van het kankerverwekkende ethyleenoxide in de eerste helft van 2010. Maar uit onderzoek van de VROM-inspectie is gebleken dat uit de metingen van de gemeente in die periode niet onomstotelijk vast is komen te staan dat het bedrijf in de periode van de meting ook de wet heeft overtreden.


Verzuimd

Sterigenics kwam in 2009 in opspraak omdat het jarenlang te hoge concentraties ethyleenoxide had uitgestoten. In een rapport concludeerde een commissie onder leiding van oud-minister Frank de Grave dat de gemeente Zoetermeer het bedrijf in 2002 onterecht een milieuvergunning had verstrekt. Bovendien had de gemeente verzuimd jarenlang de uitstoot te controleren.

De rel kostte de wethouder van milieu de kop. De rest van het college ging diep door het stof, maar mocht wel aanblijven. Het bedrijf sloot eind vorig jaar de deuren in Zoetermeer. De activiteiten werden bij vestigingen in het buitenland ondergebracht.


Fysieke klachten

De gemeente verrichtte het afgelopen jaar onderzoek naar het aantal fysieke klachten bij bewoners in wijken in de directe omgeving van het bedrijf. Maar onlangs werd bekendgemaakt dat zij zich geen extra zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Het aantal kankergevallen in die wijken ligt niet hoger dan elders in het land en ook het aantal lichamelijke klachten verschilt niet met de rest van Nederland. De gemeente blijft de komende jaren de gezondheid van deze groep bewoners wel goed in de gaten houden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed Stevenhagen / Analist
De dwangsom van € 15.000 werd opgelegd omdat Sterigenics wederom de norm voor de uitstoot van ethyleenoxide overschreed.

De overschrijding is geconstateerd door SGS en gecontroleerd door het bureau Tauw en DCMR Milieudienst Rijnmond (hierna DCMR) heeft als tweede lezer het onderzoek van Tauw beoordeeld.

Maar VROM, het ministerie waar wethouder Bé Emmens voor zijn wethouderschap heeft gewerkt als plaatsvervangend directeur-inspecteur was, heeft nóg een onderzoek (?) ingesteld.

En uit dat onderzoek moet nu blijken dat de waarnemingen van SGS naar de uitstoot door Sterigenics, onvolledig en niet juist waren en de methode van meten ook nog eens verkeerd was.

Heel vreemd is dat, want in een memo van het college van Zoetermeer van 27 mei 2010 werd nog gezegd:
Naar aanleiding van de rapporten van Tauw en DCMR is gebleken dat de meetmethode van SGS de meeste zekerheid geeft.Deze meetmethode vindt ook plaats volgens de voorgeschreven normen waarvoor SGS geaccrediteerd.

Sterigenics loosde met instemming van de gemeente Zoetermeer 1300-1600 ton kankerverwekkend ethyleenoxide. . Dat is 10 x de jaaruitstoot aan kankerverwekkende stoffen van heel Rijnmond.
Advertentie