Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen hoogwatergeul bij Varik

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vroeg om het advies aan een stuurgroep waarin Neerijnen, provincie, ministerie, waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en de gemeente Tiel zaten. Eind vorige maand bleek dat de stuurgroep ernstig verdeeld was over de beste manier om de Waal meer ruimte te geven en dat een unaniem advies niet mogelijk was. De rivierverruiming is nodig voor de veiligheid bij extreem hoogwater in de toekomst.

20 februari 2018
Varik.jpg

Er komt voorlopig geen hoogwatergeul langs de Waal in de West-Betuwe tussen de dorpen Varik en Heesselt. Het ministerie van Infrastructuur wil wel dat er ruimte gereserveerd blijft om de optie van een hoogwatergeul op de lange termijn mogelijk te houden.

Voorkeur voor dijkversterking 

Een stuurgroep die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur advies moet geven, heeft maandag een voorkeur uitgesproken voor het versterken van de dijken en afgraven van de uiterwaarden in het gebied. Inwoners van Varik en Heesselt en de overkoepelende gemeente Neerijnen waren voor die oplossing. De provincie Gelderland is voor de hoogwatergeul, die langs de Waal bij Nijmegen een groot succes is.

Meer ruimte voor Waal

De Waal moet in de West-Betuwe meer ruimte krijgen om extreem hoge waterstanden in de toekomst op te kunnen vangen. Van Nieuwenhuizen vroeg om advies aan een stuurgroep van provincie, gemeente, waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat en de gemeente Tiel. Maar de meningen in de stuurgroep bleken vorige maand ernstig verdeeld, zodat het advies werd uitgesteld.


‘Badkuip tussen dijken’

Van Nieuwenhuizen kwam begin vorige week zelf praten en kijken in Varik. Daarna bleek ook het ministerie voorstander van dijkversterking in combinatie met afgraven van de uiterwaarden. Inwoners van Varik en Heesselt zijn blij dat de hoogwatergeul niet doorgaat, want zij vreesden dat ze in een ,,badkuip tussen dijken'' zouden komen te wonen.


441 miljoen
Het advies gaat nu tot 26 april de inspraak in. Daarna volgt het definitieve advies aan de minister, die in de zomer een besluit neemt. Het hele karwei gaat naar verwachting 441 miljoen euro kosten. (ANP) 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie