Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen alternatieven voor leegstand kantoren

Weinig leegstaande kantoren krijgen een andere bestemming. Makelaars laten ze veelal gewoon leegstaan.

07 juni 2012

Makelaars zien 'niks doen' vaak als enige optie voor langdurig leegstaande kantoren. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van NVM Businessmakelaar. 

Pijn
De makelaarsvereniging heeft 160 probleemgevallen van kantoorgebouwen onder de loep genomen, waar sprake is van structurele leegstand. Bij meer dan de helft van de probleemgevallen wordt door makelaars 'niks doen' als enige oplossing genoemd. Volgens een NVM-woordvoerster adviseren makelaars de eigenaars wel om de huurprijs van een leegstaand kantoor te verlagen om ze toch verhuurd te krijgen. Maar eigenaars blijken, net als in de woningmarkt, weinig bereid om ,,de pijn'' te nemen en te zakken met de prijs.

Andere bestemming
Dit leidt volgens de makelaars tot een afwachtende houding, omdat er vaak geen geld is om te investeren in de panden. Van de langdurig leegstaande kantoren komt ,,slechts'' 18 procent in aanmerking voor renovatie. Bij 15 procent is het aanpassen voor een andere bestemming een mogelijkheid en bij nog eens 15 procent wordt gedacht aan slopen.

Verouderd
In totaal staat nu meer dan 7 miljoen vierkante meter aan kantoren leeg. Daarvan is ongeveer 60 procent van de gebouwen ouder dan 18 jaar en vaak verouderd. Plaatsen met veel leegstand zijn Amsterdam, Rotterdam, Rijswijk, Zoetermeer, Rotterdam, Arnhem, Nieuwegein, Schiphol-Rijk, Diemen, Hoofddorp en Amstelveen. Van de 160 onderzochte probleemgevallen worden gebouwen soms al 5 of 6 jaar niet meer gebruikt. In driekwart van de gevallen staan deze panden op minder aantrekkelijke kantorenparken en op bedrijfsterreinen, waarvan bijvoorbeeld geen woningen te maken zijn. ,,Het is moeilijk hier wat aan te doen, behalve hopen op een huurder'', zegt NVM-onderzoeker Rudolf Bak.

Schulden
,,Iedereen is het er wel over eens dat gesloopt moet worden, maar wie gaat dat betalen?'' vraagt Bak zich af. Volgens hem zijn de eigenaars veelal 'gewoon' Nederlandse particulieren die niet zomaar kunnen zakken met de huurprijs, omdat ze te maken hebben met een bank die dan wel wil dat schulden worden afbetaald.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cornelis
Ehhh.... forse waardevermeerdering door een functiewijziging van kantoor naar wonen? Mis ik nu iets?



Een kantoor in het centrum heeft een relatief hoge waarde, zeker als het verhuurd is (en dat is ook hetgene waar Makelaarswerk zich op richt). Die meters moeten dus duur aangekocht worden en daarna duur verbouwd worden tot appartementen. Kijk eerst eens wat de huidige meterprijs is waarvoor appartementen in hetzelfde centrum verkocht worden - waarschijnlijk komt de rekensom dan niet meer uit.



Dan liever de Stroink-methode: neem een gedateerd kantoorgebouw op een minder aantrekkelijk industrieterrein en leg daar een woonfunctie op. Daarin kunnen mensen appartementen kopen van 250 - 300 m² voor dezelfde prijs als een klein appartementje in het centrum. Niet alle kantoorgebouwen zijn daarvoor geschikt en niet iedereen zal daar willen wonen, maar een doelgroep is er zeker.
Makelaarswerk / Makelaar
Volle kantoren in het centrum, lege kantoren op kantorenpark

Leegstand

Bedrijfsgebouwen en kantoren verliezen steeds vaker hun gebruikers en komen onbedoeld leeg te staan. Los van het feit dat dit voor de eigenaar een kostbare aangelegenheid is, is het ook voor omwonenden een serieus probleem. Lege kantoren worden vaak misbruikt als ontmoetingsplaatsen voor jeugd of nog erger een plaats voor criminelen om ongestoord hun werk te doen.

Probleem

Veel wordt er momenteel gesproken over het oplossen van dit probleem en het eventueel slopen van de gebouwen. Natuurlijk is de slechte economie verantwoordelijk voor zoveel leegstand maar ook gemeenten hebben fouten gemaakt (en nog steeds) door nieuwe vergunningen te verlenen terwijl er genoeg leegstaande panden zijn. Op zich begrijpelijk want nieuwe bedrijven willen een nieuwe locatie en zorgen weer voor werkgelegenheid. Maar toch.

Oplossing

In de plaats van alle problemen te hernoemen wilde ik graag een voorstel doen om het op te lossen, de oplossing is eigenlijk net zo simpel als het probleem zelf. Minder kantoren bij minder vraag…… kijk per gemeente eens naar de kantoren die in het stadscentrum liggen (leegstaand of in gebruik) en doe de eigenaar van het betreffende pand het volgende voorstel: je pand wordt herbestemd van kantoor naar wonen (dit geeft een forse waardevermeerdering aan het onroerend goed) met als tegenprestatie dat de huidige gebruikers verhuizen naar een momenteel leegstaand kantoor op een bedrijvenpark (voor huurder vaak goedkoper, terwijl verhuurder gecompenseerd wordt door de waardevermeerdering door de bestemmingswijziging). Per saldo kost het de gemeenschap geen geld, bedrijven blijven in de gemeente en leegstaande panden worden weer gebruikt en gemoderniseerd. In Drachten kan ik makkelijk 10 panden aanwijzen die momenteel wel in gebruik zijn als kantoor maar heel goed in appartementen te verhuren/verkopen zijn. Ook in de huidige markt is dat mogelijk. Leeg staande kantoren krijgen weer bezetting en de binnenstad gaat weer meer leven en gezelligheid vertonen. Actie is reactie!

Op deze manier pak je een aantal problemen tegelijker tijd aan en zorg je voor meer verschuiving en werkgelegenheid. Het bouwen van nieuwe appartementen is natuurlijk bij deze oplossing niet nodig en zou weer een nieuw probleem vormen.

Jaap van Velzen / adviseur/organisator
Een prima voorstel van Makelaarswerk. En er zijn er nog wel meer. Zoals op bedrijventerreinen met leegstand er bedrijven in onder brengen ipv. een kantoorfunctie. Of potentiele nieuwbouwers van kantoren voorafgaand daaraan laten aantonen dat bestaande leegstaande kantoren niet aan hun criteria kunnen voldoen (ivm met locatie, bereikbaarheid, imago etcetera. De crisis kan niet als oorzaak, hoogstens als verzwarende factor worden erkend. Want het vraagstuk speelt al 10 jaar of meer. De makelaar die niks doet als oplossing zou eens wat dieper over zijn vak moeten nadenken. En in ieder geval over nieuwe partners in de strijd tegen kantorenleegstand..
Advertentie