of 63428 LinkedIn

‘Geen 5 miljoen van Qatar naar Floriade’

In Almere is ophef ontstaan over het nieuws dat de vijf miljoen euro compensatie die de golfstaat Qatar heeft toegezegd aan de Floriade toch niet komt. Uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat de beloofde compensatie van het land voor het organiseren van een eigen tuinbouwexpositie een jaar voor de Floriade niet meer aan de orde is, omdat die expo is verplaatst naar 2023.

In Almere is ophef ontstaan over het nieuws dat de vijf miljoen euro compensatie die de golfstaat Qatar heeft toegezegd aan de Floriade toch niet komt. Uit onderzoek van Omroep Flevoland blijkt dat de beloofde compensatie van het land voor het organiseren van een eigen tuinbouwexpositie een jaar voor de Floriade niet meer aan de orde is, omdat die expo is verplaatst naar 2023.

Compensatie 'niet meer aan de orde'
Floriade-wethouder Jan Hoek (GroenLinks) sprak twee weken geleden in de gemeenteraad nog over het geld alsof er niks aan de hand was. Dat Qatar zijn wereldtuinbouwtentoonstelling zou uitstellen vanwege de coronapandemie werd al in september vorig jaar bekend. Maar dat het zich dus ook niet langer geroepen voelt om compensatiegeld te betalen aan Almere is nieuw. De omroep baseert zich op een mail van de Floriade B.V., de organisator van het evenement: ‘De expo in Qatar is verplaatst naar 2023, waardoor deze compensatie niet meer aan de orde is.’

Gemeente: geld komt wel
In het raadsdebat van twee weken geleden werd wel al gesproken over de rol van Qatar op het evenement. Hoek wees toen op de vijf miljoen als het geld ‘dat Qatar op tafel heeft gelegd om te bewerkstelligen dat eventuele nadelen als gevolg van de verandering van de internationale expositieagenda, bij de Floriade terecht zouden kunnen komen, gecompenseerd konden worden’. In een reactie aan de omroep laat de gemeente Almere weten dat de Floriade B.V. de vragen ‘onjuist heeft beantwoord’. Het geld zou er wel degelijk komen, maar de term ‘compensatie’ is vervallen, omdat de expo in Qatar pas na de Floriade is.

Spoeddebat
Volgens Omroep Flevoland heeft de Floriade B.V. de antwoorden wel eerst aan de gemeente Almere voorgelegd, voordat ze aan de omroep verstuurd werden. De gemeente stelt dat de plannen door het verplaatsen van de tuinbouwexpositie in Qatar worden bijgesteld, maar benadrukt ook dat de afspraken overeind blijven. Partijen in de raad zijn stomverbaasd over het nieuws en de PVV heeft meteen een spoeddebat voor aanstaande donderdag aangevraagd. Fractievoorzitter Toon van Dijk wil weten hoe lang het college dit al weet. Partijen vragen zich verder ook af of de Floriade nu weer extra geld gaat kosten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker op
Het hoeveelste luchtkasteel van Almere is/was dit?
Door Henk Donkers op
Zo zie je maar dat Quatar geen betrouwbare partner is, noch qua mensenrechten en noch qua zakenpartner.
Ik zeg: Nederland moet het wereldkampioenschap voetbal in Quatar boycotten.
Ik steun dan ook volledig de positieve actie van het Nederlands elftal om alvast met 4-2 van Turkije te verliezen.
Door Spijker (n.v.t.) op
De fata morgana in Almere kent nauwelijks grenzen.
Door Burger (Lezer) op
Wat een zooitje die Floriade organisatie met 2 (twee!) zwaar overbetaalde directeuren. Wie trekt de stekker eruit om meer (door de Almeerse burger op te hoesten) ongelukken te voorkomen? Het lijkt de Noord-Zuid lijn wel.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Een ezel stoot zich...... Maar deze politieke, ijdele ezels blijven zich stoten aan financiële debacle stenen. Geen enkele prognose rond deze floriade is realistisch, behalve het slaris van de directeuren. De burger mag straks het gelag betalen. Dank mevr. Jorritsma.
Door drs. E. Nabled op
Wat een ongelofelijke bende, die Floriade in Almere! Laat het dan ook maar gelijk aan leggen door Qatar en z'n duizenden slavenarbeiders uit India, Nepal e.d. Lekker goedkoop!