Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gaswinning stopt al in 2022

Voor het komende gasjaar, vanaf oktober, wil Wiebes de winning al terugbrengen naar onder de veilig geachte grens van 12 miljard kuub, in plaats van 15,9 miljard kuub zoals in eerste instantie gedacht. Door aanvullende maatregelen kan de gaswinning bij normale temperaturen al in 2022 naar nul, aldus de bewindsman.

10 september 2019

Het kabinet wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat meldt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

Veilige grens
Voor het komende gasjaar, vanaf oktober, wil Wiebes de winning al terugbrengen naar onder de veilig geachte grens van 12 miljard kuub, in plaats van 15,9 miljard kuub zoals in eerste instantie gedacht. Door aanvullende maatregelen kan de gaswinning bij normale temperaturen al in 2022 naar nul, aldus de bewindsman.

Extra gas bij extreme kou
Wiebes had al aan de Kamer beloofd voor 1 oktober met informatie te komen over het komende gasjaar, dat loopt tot oktober 2020. Hij houdt wel de optie open om in extreem koude winters toch nog gas te winnen in Groningen.

Kans op aardbevingen
Het Staatstoezicht op de Mijnen dringt er al lange tijd op aan de winning terug te brengen tot maximaal 12 miljard kubieke meter. De kans op aardbevingen komt volgens de toezichthouder pas op een aanvaardbaar niveau als de gaswinning onder die grens blijft.

Tik op vingers
Wiebes kreeg eerder dit jaar een tik op de vingers van de Raad van State. Die was er vooral kritisch over dat de minister niet goed wist uit te leggen waarom gaswinning in het nieuwe gasjaar niet verder omlaag kon.

Stikstof
Vooral het toevoegen van stikstof aan gas uit het buitenland draagt bij aan de verdere vermindering van de gaswinning. Door stikstof toe te voegen aan het geïmporteerde gas, wordt het geschikt gemaakt voor Nederlandse consumenten. Daardoor is vervolgens weer minder gas uit de Groningse bodem nodig. Wiebes schrijft verder dat hij het de negen grootste afnemers wil verbieden Gronings gas te gebruiken na oktober 2022. De wetswijziging die dat moet regelen ligt momenteel bij de Raad van State voor advies.

Kamer positief over besluit
Partijen in de Tweede Kamer reageren positief op het besluit van de regering om de gaswinning in Groningen, die aardbevingen veroorzaakt, sneller af te bouwen. Wel houden Kamerleden een slag om de arm waar het de versterkingsoperatie en de afhandeling van schadeclaims betreft.

‘Historisch nieuws’
Henk Nijboer van oppositiepartij PvdA noemt het ‘historisch nieuws. Topprioriteit voor de PvdA is nu dat mensen die al jaren lijden onder schade en procedures eindelijk fatsoenlijk worden geholpen.’ Volgens Sandra Beckerman van de SP erkent het kabinet ‘eindelijk wat Groningen al jaren zegt: gaskraan kan eerder dicht!’ Maar ‘schadeafhandeling en versterking onveilige woningen loopt nog steeds slecht.’ En Tom van der Lee van oppositiepartij GroenLinks benadrukt er wel van uit te gaan dat ‘de minister de versterkingsoperatie verbetert en niet weer vertraagt.’

Problemen niet voorbij
Ook Agnes Mulder (regeringspartij CDA) benadrukt dat de ‘versterkingsoperatie en de schadeafhandeling prioriteit houden en op gang komen.’ Matthijs Sienot van coalitiepartner D66 stelt eveneens dat er ‘nog een hoop werk te verzetten’ is bij het verstevigen en herstellen van huizen. Carla Dik-Faber (CU) waarschuwt eveneens voor al te veel optimisme. ‘De problemen zijn echt nog niet voorbij, maar stap voor stap komt er wel nieuw perspectief voor Groningen.’ (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Mooi dat de schadeafhandeling in Groningen nu eindelijk fatsoenlijk geregeld lijkt te gaan worden. Maar... kunnen bewoners in de buurt van alle kleine aardgasvelden in de rest van het land die nu met spoed worden leeggetrokken ook rekenen op een fatsoenlijke regeling als blijkt dat hun huis ook schade ondervindt van de gaswinning? Hier heeft niemand het over!
Monique
@Petra

Het enige dat je wel hoort is dat de kans er is dat bij de kleine velden bevingen kunnen ontstaan die nog zwaarder zijn dan in Groningen. Lekker bericht...…….
Advertentie