Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gaskraan Groningen moet dit jaar verder open

Er moet tot september dit jaar bijna twee keer zo veel meer gas worden gewonnen dan waarvan het ministerie van Economische Zaken eerder van uitging.

06 januari 2022
shutterstock-aardgas.jpg
Shutterstock

Dit 'gasjaar' (van oktober 2021 tot en met september 2022) wordt waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. Waar het ministerie van Economische Zaken eerst uitging van 3,9 miljard kubieke meter, komt de winning door omstandigheden uit op maximaal 7,6 miljard kuub, volgens berekeningen van netbeheerder GTS.

Laatste gasjaar

Vóór 1 april bepaalt het nieuwe kabinet hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw nog wel op schema: als er geen onverwacht strenge winters komen, kan de gaskraan medio 2022 officieel dicht. Het ministerie benadrukt dat de geschatte winning nog steeds ver onder de schatting uit 2018 lag. Toen werd uitgegaan van 11,2 miljard kuub.

 

Vertraging stikstoffabriek

Economische Zaken heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de veel hogere verwachte gaswinning. Een van de redenen is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek pas later open kan. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen naar gas dat door Nederlandse huishoudens kan worden gebruikt (laagcalorisch). Gronings gas is zelf al laagcalorisch. Ook heeft Duitsland aangegeven veel meer gas nodig te hebben: het gaat om 1,1 miljard kuub extra. Minister Blok van Economische Zaken heeft 'zijn grote zorgen geuit' over de hoge vraag uit Duitsland.

 

Dreigingsanalyse aardbevingen

Onderzoeksorganisatie TNO gaat door de toegenomen winning opnieuw kijken naar de dreigings-en risicoanalyse van mogelijke bevingen. Het Staatstoezicht op de Mijnen komt op basis daarvan met een advies over de veiligheidsrisico's. Daarna zal het kabinet pas een definitief besluit nemen. (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A.Molenaar / Beleidsadviseur
Gooi de prijzen ook meteen even omlaag. Grunse aardbevingen zijn minder kostbaar dan de gasrekening van de rest van het land. Zoveel volk zit daar toch niet.
H. Wiersma / gepens.
Het Kabinet heeft volgens mij bij de gasafsluiting altijd een voorbehoud gemaakt t.a.v. noodgevallen. De vraag is feitelijk of hier sprake is van een noodsituatie. De sluiting van de kerncentrales in Duitsland is al jaren geleden aangekondigd en dit land heeft nog wel lopende contracten. Is hierover dan vooraf geen contact tussen de landen geweest? Voor Groningen is het beter als Duitland nog een jaartje op de oude voet doorgaat met de kerncentrales, maar voordat het zover komt zal er vast nog wel wat water door de Rijn stromen.
Frits
Nieuw elan is vooral oud dedain
Piet / Jeugdzorg
Dit weerspiegelt een erg slecht inzicht in de samenleving, in de breedste zin des woords. Dat krijg je met types als Jetten, Kaag en Klaver. Die hebben werkelijk geen enkel idee. Klaver die stookte nog niet al te lang geleden een houtpellet kachel in het centrum van Den Haag. En Jetten denkt dat wij er met zonnepanelen en windmolens wel komen in dit overbevolkte land. Helaas. Zelfs met twee kerncentrales erbij komen we er niet. We mogen onze handen dichtknijpen als oom Vladimir de kraan de komende decennia open houdt, anders is er een groot probleem. Meer mensen in de Tweede Kamer met een degelijke natuurkundige of technische achtergrond zal helpen. Geen lichtgewichten als Rob Jetten op Klimaat en Energie met een bestuurskunde opleiding, maar een degelijk opgeleid iemand graag. Wel jammer voor de mensen in het noorden, maar het is niet anders, onze levensader gaat voor.
Nico uit Loenen / voormalig rijksambtenaar
"In 2018 werd besloten dat er uiterlijk in 2030 een einde moest komen aan structurele gaswinning in Groningen. Een jaar later werd dit vervroegd naar 2022. Na 2022 wordt tijdelijk nog een klein deel van het Groninger gasveld in reserve gehouden voor zeer uitzonderlijke situaties." aldus het CBS zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/de-nederlandse … . Op de NAM site lees ik "... Op 29 maart 2018 heeft het Kabinet maatregelen genomen om de gaswinning uit het Groningen-gasveld zo snel als mogelijk te beëindigen. Zo wordt de export naar het buitenland afgebouwd, moeten grootverbruikers overschakelen op hoogcalorisch gas of andere energiebronnen..." en " De afbouw en beëindiging van de gaswinning uit het Groningen-gasveld is vastgelegd in de Mijnbouwwet. De overheid neemt net als in het verleden besluiten over het winningsniveau, waarvoor de NAM winningsplannen indiende. Sinds de wijziging van de Mijnbouwwet per 1 januari 2019 is de overheid ook verantwoordelijk voor de veiligheid in Groningen en legt het de NAM een winningsplicht op." zie: https://www.nam.nl/gas-en-olie/groningen-gasveld … . Die besluiten waren mogelijk vanwege de zeer lage energieprijzen toentertijd. Nu de prijzen weer zijn opgelopen en de winning weer rendabel wordt (de laatste 20% moet worden opgezogen) vindt EZ het weer nodig om een graantje mee te pikken en zich niets aan te trekken van eerdere besluiten... met dank aan het ministerie (lees mysterie) van EZK.
Hans / afdelingsmanager
Voorwaar niet toevallig dit bericht onder het oude kabinet, dat op 10 januari wordt opgevolgd door het nieuwe kabinet, dat dan zijn/haar handen in onschuld kan wassen. Gelukkig mag stoethaspel annex wereldreiziger Rob Jetten het uitleggen in de 2e Kamer
Hans / afdelingsmanager
Ben benieuwd wat wij, gewone consumenten, hiervan gaan merken.
Hans / afdelingsmanager
Ben benieuwd wat wij, gewone consumenten, hiervan gaan merken.
Adriaan Zwaag
Eindelijk, de realiteitszin is in zijn nadagen toch nog terug gekeerd bij het kabinet Rutte 3.
Hielco Wiersma
De omstandigheden wijzigen snel. Slecht doordacht energiebeleid van het Kabinet Rutte III komt steeds méér en steeds sneller boven drijven. Aanpassing op korte termijn is dringend noodzakelijk.
Advertentie