of 59250 LinkedIn

Ganzenakkoord lost 'maatschappelijke probleem ganzen' op

Een groep natuur- en jachtorganisaties heeft afspraken gemaakt om een einde te maken aan het ,,maatschappelijke probleem ganzen''. Dat heeft een woordvoerster van Staatsbosbeheer, een van de instanties, dinsdag gezegd.
Reageer
Een groep natuur- en jachtorganisaties heeft afspraken gemaakt om een einde te maken aan het ,,maatschappelijke probleem ganzen''. Dat heeft een woordvoerster van Staatsbosbeheer, een van de instanties, dinsdag gezegd.

Onbeschermd
De groep, verenigd in de Ganzen-8, wil onder meer de populatie grauwe ganzen terugbrengen naar het niveau van 2005 (100.000 vogels). Dat moet onder meer gebeuren door de beesten af te schieten. Ook zijn niet-inheemse ganzen straks niet langer meer beschermd. Daar staat tegenover dat de dieren niet meer mogen worden gestoord in het broedseizoen.


Schade

De Ganzen-8 bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Staatsbosbeheer, LTO Nederland en de Vogelbescherming Nederland. De maatregelen zijn volgens de partijen nodig wegens ,,economische en ecologische schade'' die ganzen kunnen toebrengen, bijvoorbeeld door te foerageren op boerenakkers.


Ganzenakkoord

De organisaties leggen het 'ganzenakkoord' voor aan hun leden, van wie zij hopen dat zij er eind mei mee instemmen. Vervolgens kunnen ze de afspraken voorleggen aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.


Afgeschoten
De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat er sprake is van ,,een heel slecht plan'', zo zei Niko Koffeman, lijsttrekker voor de partij in de Eerste Kamer, in een reactie. Hij noemt het ,,van de zotte'' dat de Vogelbescherming Nederland ermee heeft ingestemd, dat ganzen zullen worden afgeschoten.


Diervriendelijke preventie
De PvdD gelooft niet dat de populatie van ganzen te beinvloeden is door de vogels af te schieten. De mate van voedselaanbod en ruimte doet dat wel, aldus Koffeman. Hij pleit voor andere maatregelen, zoals het inzaaien van witte klaver op dijken, zodat de ganzen daar naartoe trekken. Of diervriendelijke preventie op akkers, zoals een systeem met een koord dat over het land trekt waardoor de gans uiteindelijk uit eigen beweging wegvliegt.


Overtuigen

De PvdD gaat ,,zijn uiterste best doen'' om de leden van de Vogelbescherming ervan te overtuigen dat dit geen goed akkoord is, aldus Koffeman.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.