Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

G32 tegen herziene Huisvestingswet

De G32 maakt ook bezwaar tegen de regeling voor dat gemeenten 50% van de woningen kunnen gebruiken voor hun eigen doelgroepen, urgenten en voor de doorstroming.

19 juni 2012

Het Stedennetwerk G32 heeft bij de Tweede Kamer bezwaren gemaakt tegen de herziening van de Huisvestingswet. 

Bezwaren
Voorzitter Jop Fackeldey van de G32 Fysieke Pijler: "Hoewel we afgelopen maanden met het ministerie van BZK hebben overlegd over de bezwaren die wij hebben tegen onderdelen van de wet heeft dat niet geleid tot de door ons gewenste wijzigingen. Daarom richten wij ons nu tot de Tweede Kamer die binnenkort de herziening van de Huisvestingswet behandelt. Wij maken bezwaren tegen het feit dat de minister het leefbaarheidscriterium uit de wet heeft gehaald."

Buurtbinding
Met het leefbaarheidscriterium kunnen gemeenten preventief sturen in wijken en buurten met sociale problemen. De steden willen samen met corporaties de buurtbinding bevorderen. Het leefbaarheidscriterium kan daarbij helpen door bijvoorbeeld huisvesting toe te wijzen op basis van leefstijlen.

Discriminatie
De minister heeft het leefbaarheidscriterium uit de Huisvestingswet gehaald omdat het zou kunnen leiden tot discriminatie. De steden willen dat het opgenomen blijft, zodat de gemeenteraad kunnen zien of deze goed toegepast is.

Lokaal maatwerk
De G32 maken ook bezwaar tegen de regeling voor lokaal maatwerk van 50%. Dat betekent dat individuele gemeenten 50% van de toewijzigingen van woningen kunnen gebruiken voor hun eigen doelgroepen, urgenten en voor de doorstroming. De G32 vrezen dat kleinere gemeenten dit zullen gaan gebruiken om mensen van buiten de gemeenten, met name uit de centrumsteden, te weren.

Samenwerking
Ook pleiten de G32 ervoor dat er voor grootstedelijke gebieden een verplichting komt tot samenwerking over de woonruimteverdeling. In de Huisvestingswet kan een verplichting worden opgenomen voor een regionale huisvestingsverordening.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

j.h.w.m.vinkenburg / voormalig wethouder o.a. voor huisvesting
Het bezwaar van de G 32 tegen lokaal maatwerk zou terecht zijn wanneer ook de kleinere gemeenten de mogelijkheid hebben om hun bestand aan sociale woningen ook te vergroten. Wanneer zij door een provinciaal/landelijk stringent rode contouren beleid daarin worden belemmerd. dan is het naar mijn mening gerechtvaardigd dat er lokaal maatwerk mogelijk wordt gemaakt. Het kleine kernen beleid van de provincie Utrecht kan als voorbeeld dienen.

Advertentie