Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

G32: leefbaarheid hoort in huisvestingswet

Het stedennetwerk G32 vindt dat leefbaarheid in de nieuwe huisvestingswet thuishoort. Minister Stef Blok van Wonen vindt het geen taak van woningcorporaties om zich met leefbaarheid bezig te houden.

18 maart 2013

Het G 32 stedennetwerk vindt dat leefbaarheid wel als instrument in de huisvestingswet moet worden opgenomen. Dit heeft de voorzitter fysieke pijler van het G32 stedennetwerk, Jop Fackeldey, vandaag aan de woordvoerders wonen van de Tweede kamer laten weten. De huisvestingswet wordt morgen in de Tweede Kamer behandeld.

Leefbaarheid geen kerntaak
Minister Blok (Wonen) stelde onlang dat hij leefbaarheid niet langer als kerntaak van woningcorporaties zag. Dat was tegen het zere been van het Netwerk Leefbaarheid van corporatiekoepel Aedes. ‘Blok heeft een smal beeld van onze inspanningen voor leefbaarheid en overdrijft de kosten’, stelde de koepelorganisatie.
 

Buurtbinding stimuleren
De grote steden stellen nu ook dat ze samen met hun corporaties buurtbinding willen stimuleren en leefbaarheidproblemen willen aanpakken. Daarvoor is een instrument als leefbaarheid in de huisvestingsverordening nodig. ‘Als je een leefbaarheidinstrument in de wet opneemt, maakt dat een controle door de gemeenteraad of alle partijen de regels goed toepassen eenvoudiger. Bovendien kunnen we in de steden betere afspraken met de corporaties en andere partners op het gebied van leefbaarheid maken,’ meent Jop Fackeldey.

Regionale samenwerking
Het stedennetwerk G32 onderstreept verder het belang van regionale samenwerking bij woonruimteverdeling. ‘Gemeenten binnen één woningmarktgebied moeten samenwerken om alle burgers en met name mensen met een smalle beurs of andere problemen goed te huisvesten. Een toevallige gemeentegrens binnen een woningmarktregio bestaat niet in de beleving van mensen. Ze moeten daar dan ook geen last van hebben.’
 

Voorrang voor mantelzorgers
Ook pleiten de steden ervoor dat zowel mantelzorgers als mantelzorgontvangers bij voorrang worden gehuisvest. Dit kunnen gemeenten in regionaal verband goed samen regelen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie