Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Friesland stimuleert winning bio-plastic

De provincie Friesland gaat de winning van bio-plastic uit afvalwater en industrieel groenteafval stimuleren. Het is voor het eerst dat deze stromen worden gecombineerd.

14 juni 2013

Combineer rioolwater met industrieel groenteafval en je hebt een productielijn voor bioplastic. De provincie Friesland krijgt de Nederlandse primeur van een volwaardige productie-unit.

Ideale mix

Na geslaagde experimenten heeft de provincie Friesland vorige week een intentieovereenkomst getekend om tot een grootschaliger productie van bioplastic uit afval van tuinderbedrijven en rioolwater te komen. Plan is om afval (plantresten) van tomaten- paprika- en aardappeltelers te mengen met regulier afvalwater. Daarmee ontstaat een ideale mix van stoffen voor het winnen van de grondstof voorbiologisch afbreekbaar plastic. ‘Dat kun je dan weer gebruiken voor de productie van touwtjes waar bijvoorbeeld de paprikaplanten aan hangen. Daarmee maak je een prachtige biologische cirkel en ontstaat een nieuwe verdienmodel’, aldus beleidsmedewerker Martijn Iping van de provincie.


Biobased economy

Juist vanwege deze combinatie van ecologische en economische voordelen past het idee volgens hem precies in het economische beleid van de provincie. ‘Wij zetten daarbij in op hoogwaardige toepassing van biomassa. Als landelijke provincie met veel land- en tuinbouw hebben we daarvoor voldoende grondstoffen. Deze grondstoffen lenen zich uitstekend voor de productie van, bijvoorbeeld, kunststoffen die nu nog uit fossiele grondstoffen worden vervaardigd.'


Combinatie is de truc

Reden voor de provincie om een eerdere proef op kleine schaal voor het produceren van bioplastic uit groenteafval met twee ton te subsidiëren. Vorige week werd afgesproken de proef wegens succes op te schalen naar een volwaardige prodictie unit. Er komen twee installaties, die voorlopig transportabel worden ingezet op verschillende locaties. De een is voor het scheiden van het sap en de vezels uit de plantresten. In de andere wordt uit het sap de grondstof voor bioplastic gewonnen . Het vervolgproject richt zich ook op het combineren van de reststroom van tuinders met afvalwater. De combinatie van deze twee stromen levert naar verwachting meerwaarde op.


Lokale toelevering gestimuleerd

De technische installaties komen uit Zweden en zijn van een groot Frans moederbedrijf. De provincie richt zijn stimuleringsbeleid vooral op de lokale deelnemers aan het project: de leveranciers van de afvalstromen en andere toeleveringsbedrijven. ‘We kunnen gunstige omstandigheden scheppen voor hun deelname en hen bijvoorbeeld met externe subsidieverleners in contact brengen’. Het waterschap is ook bij het project betrokken.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
Is dan over een tijdje ons eten verpakt in een mengsel van rioolwater en groenafval?! Lekker!
dennis / adviseur
@Meppie nu wordt je eten verpakt in aardolie, Lekker!
Advertentie