Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Friesland steunt drijvende privé-eilanden

Met hulp van de provincie Friesland en de gemeente Sneek wordt vandaag de kiel gelegd voor een nieuwe generatie woonboot. De Friese drijvende bungalows staan op drijvende, pompeblêd-vormige ‘erven’ van 15 bij 5 meter, en zijn dus gevormd naar de leliebladeren die in het rood op de Friese vlag te vinden zijn.

14 mei 2010
Zon
De boten hebben een eigen watervoorziening aan boord en zonne-energie en worden in de zomer ergens in de Friese wateren verankerd, waar ze bereikbaar zijn met een sloep op zonne-energie. ’s Winters liggen ze in een Friese haven.

Volkshuisvesting
‘We mikken op mensen uit het hogere segment die hierheen komen. Ze komen naar de jachthaven en worden daar hartelijk ontvangen. De auto kan op een parkeerplaats en met de elektrische sloep varen ze naar hun privé vakantiehuis in de natuur’, zegt projectleider Gerard Waanders. ‘Aan het project met subsidie van de overheid doen veel vooral kleine ondernemers mee.’ De subsidie is gegeven omdat het project een experiment is op milieuvriendelijke volkshuisvesting.

Gemeenten
‘We moeten verantwoording afleggen aan de provincie voor de subsidie. Daarnaast zijn we al met verschillende gemeenten in gesprek over ligplaatsen voor de arken’, zegt Waanders. ‘We hebben afspraken met de gemeente Sneek, maar zijn ook al in gesprek met een gemeenten in het noorden van Friesland en eentje in de buurt van Gaasterland.’

Duitsers
Bij de kiellegging bij een arkenbouwer in Urk komen niet alleen een Friese gedeputeerde De Vries, maar ook Kamerleden en vertegenwoordigers van een Duits toeristenbureau. Het eerste showmodel zal ook aanwezig zijn bij de Sneekweek, maar het ontwerp ligt niet vast: ‘Neem bijvoorbeeld een vleermuizengebied. Daar kan je eigenlijk niet liggen, want dan komt er in sommige tijden teveel licht voor de vleermuizen waardoor ze in de war raken. Maar daar kan je de boot in het ontwerp voor aanpassen’, aldus Waanders.
 De elf Friese bedrijven verwachten in eerste instantie vraag voor 250 van de woonboten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie