of 60831 LinkedIn

Friese gemeente wil 'halve' scholen in krimpgebied

Het ene dorp krijgt de onderbouw, het andere de bovenbouw. Zo denkt de Friese gemeente Littenseradiel  scholen langer in de dorpen te kunnen houden.
1 reactie

De Friese gemeente Littenseradiel wil basisscholen opsplitsen in een onderbouw- en een bovenbouwschool. Met zulke 'halve' scholen behoudt, ondanks het feit dat er steeds minder mensen op het platteland wonen, elk dorp toch een eigen school.

Ene dorp de onderbouw
Dat maakte de gemeente Littenseradiel bekend. Het ene dorp krijgt dan een school voor de groepen 1 tot en met 4, het andere dorp een school voor de groepen 5 tot en met 8. Het idee is één van de mogelijke maatregelen om de daling van het voorzieningenniveau op het platteland tegen te gaan. Vooral plattelandsgemeenten krijgen de komende jaren te maken met krimp, waardoor sportvoorzieningen, dorpshuizen, kinderopvang en onderwijs onder druk komen te staan.

Onderwijsinspectie

Littenseradiel telt nu 19 basisscholen in 17 dorpen. Tien scholen hebben 50 of minder leerlingen. Voor die scholen zou de splitsing in onder- en bovenbouw een oplossing kunnen zijn. Uit onderzoek door de onderwijsinspectie blijkt dat kleine scholen relatief vaker als ‘zwak’ worden aangemerkt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
"relatief vaker als ‘zwak’ worden aangemerkt"

Hierbij moet je je natuurlijk afvragen of de school in kwestie zwak scoort of dat de 'meetlat' van de onderwijsinspectie is ingericht op de onderwijsfabrieken elders in het land.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners