of 64707 LinkedIn

Friese gedeputeerde zwicht voor boerenprotest

De provincie Friesland trekt eerder genomen stikstofmaatregelen in, nadat boeren vrijdag spontaan naar Leeuwarden trokken om te protesteren. Dat heeft de Friese gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) tegen de verzamelde boeren gezegd.
3 reacties

De provincie Friesland trekt eerder genomen stikstofmaatregelen in, nadat boeren vrijdag spontaan naar Leeuwarden trokken om te protesteren. Dat heeft de Friese gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) tegen de verzamelde boeren gezegd.

Handtekening 'zonder vooroverleg'

Enkele honderden boeren gingen vrijdag naar het provinciehuis in Leeuwarden. Velen kwamen op de tractor, de toegangswegen naar het provinciehuis stonden er vol mee. De boeren waren boos vanwege de stikstofplannen.Ze richtten hun woede vrijdag specifiek op de handtekening die de Friese gedeputeerde Johannes Kramer had gezet onder een provinciaal akkoord, waardoor boeren nog niet gebruikte productieruimte in hun vergunning wordt afgepakt, aldus voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Harm Wiegersma. Het akkoord werd eerder deze week getekend, volgens de voorzitter zonder vooroverleg met boeren. 'De hele boerenstand is in opstand', zei Wiegersma.

Hek van de dam

De protesterende boeren eisten dat Kramer zijn handtekening zou terugtrekken. 'Het is de overheid die een ondeugdelijke wet heeft geschreven, die moet zelf de zaakjes op orde krijgen', aldus Wiegersma, verwijzend naar het stikstofprobleem waarmee Nederland kampt doordat de Raad van State (RvS) eerder dit jaar een streep zette door het Nederlandse stikstofbeleid. Volgens Wiegersma is 'het hek van de dam bij de boeren. Men is verbijsterd dat de boeren geslachtofferd worden voor iets waar ze niets aan kunnen doen.'

'Stikstofprobleem samen oplossen'

Kramer liet in een volgepakte zaal weten dat het stikstofprobleem een groot probleem is. 'We zullen maatregelen moeten nemen die zeer doen. Maar we kunnen het alleen oplossen als we het met elkaar oplossen. Vandaar dat we het besluit hebben genomen de beleidsregels in te trekken.' Die mededeling leverde hem applaus op.

Leeuwarden stond vast

De politie riep mensen vrijdagmiddag op het centrum van Leeuwarden niet meer in te gaan vanwege de boeren die daar protesteren. 'Het verkeer staat vast in verband met de vele tractoren', twitterde de politie. Met name voor het provinciehuis stond het helemaal vast. Zo stonden de Tweebaksmarkt en de toegangswegen Keizersgracht, De Tuinen en de Turfmarkt vol met tractoren. Volgens Wiegersma waren ruim honderd tractoren naar Leeuwarden gereden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@De Vries. Misschien is het probleem wel dat er tegenwoordig te weinig mensen in het geweer komen tegen (soms) noodzakelijke maar stompzinnig geformuleerde en uitgewerkte maatregelen van het Kabinet/Provincies. Maatregelen die soms via en niet verder dan een Haagse/Provinciale tafel zijn vastgesteld, zonder gedegen vooroverleg.
Door de vries (ambtenaar) op
Hij zwicht niet voor boerenprotest maar voor dreigend boerengeweld. Er wordt deze groep burgers geen strobreed in de weg gelegd om grote delen van het openbare leven langdurig te ontregelen. Laat ze op de fiets naar Malievelden, Binnenhoven, Provinciehuizen en wat al niet meer gaan. Het ontbreekt de politie aan wil en materieel om er wat aan te doen. Maar mensen die op staat gaan zitten, daar weten ze wel raad mee. Noodverordening en klaar is kees; langer vasthouden dan mag, arresteren en buiten de stad weer vrij laten. Wat een verschil in behandeling. En boer, de boer die klaagde voort.
Door Hans op
Zwicht? Gewoon gezond verstand!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers