of 64707 LinkedIn

Friese dorpsvereniging bouwt zelf voor jongeren

In Aldtsjerk (Oudkerk) is een tekort aan betaalbare starterswoningen. De dorpsvereniging gaat zelf zorgen dat er een wijk wordt gebouwd.

In het Friese dorpje Aldtsjerk gaat de plaatselijke dorpsvereniging zelf zorgen voor de bouw van woningen voor jongeren. Ze laat gelijk een meertje graven om watersport en toerisme te stimuleren en geld uit zandverkoop te genereren. De opbrengst van het hele project komt ten goede aan de dorpsgemeenschap.

Anderhalf miljoen

Aldtsjerk (Oudkerk) heeft behoefte aan betaalbare starterswoningen, zegt Han Westerhof van Dorpsbelang Aldtsjerk. Hij heeft nu op een lijst al achttien namen van jongeren die graag in het 670 inwoners tellende dorp willen blijven, maar niet die ene boerderij van anderhalf miljoen kunnen betalen. ‘Er staat wel het een en ander te koop, maar allemaal boven de 2 ton.’

 

Achttien hectare landbouwgrond

Dorpsbelang, waar alle huishoudens in Aldtsjerk lid van zijn, onderzocht wat zij voor de woningzoekenden kon betekenen en bedacht het plan om zelf een woonwijk te bouwen. Van een inwoner koopt de vereniging achttien hectare landbouwgrond. ‘Tegen een agrarische waarde, dus dat is voordelig.’

 

Zandwinning

Het geld voor de grondaankoop is afkomstig uit zandwinning. De vereniging heeft van de provincie toestemming om een meertje te graven. Dat ligt op de Elfstedenvaarroute en kan daardoor toerisme trekken, hoopt Dorpsbelang. Het plan voorziet daarom ook in de bouw van enkele recreatiewoningen aan het meer.

 

Betaalbaar

Woningzoekenden kunnen bouwgrond kopen tegen een prijs die ver onder de marktwaarde ligt, zegt Westerhof. ‘In plaats van 140 euro per vierkante meter vragen we bijvoorbeeld 70. Zo blijft het betaalbaar voor de starters.’

 

Samen met omwonenden

De kersverse grondeigenaren kunnen zelf hun huis bouwen of gezamenlijk iets laten neerzetten, aldus de voorzitter. ‘Net waar behoefte aan is. We willen maatwerk bieden. Maar eerst zullen we samen met omwonenden vaststellen wat er mogelijk en wenselijk is in het gebied. Zo hopen we bezwaren tegen de plannen te voorkomen.’

 

Steun gemeente

De gemeente Tietjerksteradeel staat achter het plan en helpt de vereniging bij het verzamelen van alle benodigde informatie voor het project, zegt Westerhof. ‘Ze zijn erg voor burgerparticipatie, al vinden ze dit wel een beetje spannend.’

 

Dorpshuis

Voor de opbrengst uit het project heeft het dorp een lange wensenlijst. Zo zouden er nieuwe woningen kunnen worden gebouwd op de plek van een voormalig verzorgingshuis en op een oud landgoed. Ook is er een wijkje huurwoningen toe aan een opknapbeurt, net als het dorpshuis. Westerhof hoopt dat binnen twee jaar de eerste schop de grond in kan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin007 (ZZP) op
Ik kan het rare taaltje anders heel goed lezen, Jan. Moet ik het voor je vertalen? En ik ben geboren en getogen in Limburg. Een raar taaltje dat toch niet echt lijkt op het Fries.
Door E. Adank (zelfstandig ondernemer/ juridisch adviseur) op
Een fraai initiatief. Kanttekening daarbij: er staat in de tekst "op een oud landgoed". Dat laatste lijkt me geen best idee. In Aldtsjerk zijn meerdere schitterende landgoederen, die juist door de authenticiteit en samenhang met het omliggende landschap een zeer bijzondere uitstraling hebben. Woningbouw zou aan dit unieke karakter enorm afbreuk doen.
Door gerrie op
Dit kan op andere plaatsen ook. Een goed initiatief van de dorpsvereniging. Deze hoeft gelukkig geen abnormale bedragen te vragen. Daar staat niemand op de loonlijst.
Door Jan op
@!d.kuipers. Het zou wel van realiteitszin getuigen als je je reactie niet in dat rare taaltje, dat kunstmatig in stand gehouden wordt, zou schrijven. Dan kan elke Nederlander het tenminste begrijpen.
Door d.kuipers (opmerker) op
Dit lyket my raar.....en net goed ta! Hjir giet Jan Oostenburg, earder foaroanman by de Grontmij yn Drachten, no as "doarpsprojektleider"gewoan mei syn earder wurk troch en fernielt no der de omjouwing kompleet?? Dit soe in gemeente mei yn bytsje krieg, net wolle moatte!!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers