of 63946 LinkedIn

Fries eiland bij Heeg wordt waterberging

Wetterskip Fryslân gaat het eiland Gouden Boaiem bij Heeg in Friesland inrichten als waterberging voor extreem hoge waterstanden in de provincie.
Foto: Shutterstock
1 reactie

Wetterskip Fryslân gaat het eiland Gouden Boaiem bij Heeg in Friesland inrichten als waterberging voor extreem hoge waterstanden in de provincie.

1 meter hoog

Op het eiland is plaats voor 1,2 tot 1,5 miljoen kubieke meter water ofwel 480 tot 600 Olympische zwembaden vol. Het water komt bij maximaal gebruik ongeveer 1 meter hoog te staan, aldus het waterschap.

 

Extremer weer

Friesland heeft deze zomer nog te maken gehad met veel wateroverlast na hevige regenbuien. Dat kwam omdat de meren, sloten en vaarten de grote hoeveelheid water ineens niet konden verwerken. Het waterschap moest dagenlang noodpompen inzetten om ondergelopen gebieden te drogen. Nu vaker extremer weer wordt verwacht, breidt het schap de opvangcapaciteit voor waterberging uit.

 

Extra waterruimte

De Gouden Boaiem is eigendom van Staatsbosbeheer. Op het eiland staan twee boerderijen en een vakantiewoning. Het eiland is bestemd als broedgebied voor weidevogels. Daarom zal het gebied alleen buiten het broedseizoen, tussen 15 juli en 1 februari, worden ingezet als waterberging. Wetterskip Fryslân verwacht op basis van de huidige weersvoorspellingen dat de extra waterruimte na stortbuien eens in de tien tot vijftien jaar nodig zal zijn. Het eiland wordt zo ingericht dat de huizen droog blijven.

 

2,3 miljoen euro

Het schap verbetert meteen de waterkering rond het eiland en langs de Hegemer Mar. Daardoor verbetert het leefklimaat voor planten en dieren. Watersporters en de pleziervaart zullen de komende tijd overlast hebben van de klus, omdat veel werkzaamheden vanaf het water worden uitgevoerd. Het schap denkt in december klaar te zijn. Het hele project gaat 2,3 miljoen euro kosten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen (stuurman aan wal) op
Hebben we met veel moeite alle polders leeggemalen, (Leeghwater, Lely).... We moeten wel goede keuzes blijven maken. Een eiland (natuurgebied) onder water zetten i.p.v. de lokale doorstroom capaciteit verbeteren? Zou het effect van het verlagen van het Heegermeer niveau voorafgaand aan het regenseizoen met een paar cm niet vele malen groter zijn? Is het wellicht een prestige project van een ambitieuze dijkgraaf? Een eiland onder water zetten in het Friese meren gebied.. hoe komen we erop. Historie: https://zuidfriesland.nl/artikel/826010/ontstaan …