of 64621 LinkedIn

Fraude afvalzakken kost Maastricht miljoenen

Inwoners van Maastricht kopen Turkse en Chinese zakken in plaats van de zakken van de gemeente, waar de stortkosten in doorberekend worden.
12 reacties

Maastricht loopt jaarlijks ongeveer 400 duizend euro mis door het massale gebruik van illegale afvalzakken, met name in de armere wijken. De fraude is al vijf jaar aan de gang, zegt privédetective Ben Zuidema die is ingehuurd door de gemeente.

Stortkosten

De gemeente verkoopt de vuilniszakken, de enige die officieel zijn toegestaan, voor 11 euro en dat is inclusief stortkosten. De illegale zakken kosten 5 euro. Per jaar worden ongeveer 70.000 illegale zakken verkocht. Deze zijn afkomstig uit China en Turkije. De illegale zakken zijn nauwelijks van echte te onderscheiden. De gemeente heeft aangifte gedaan. Politie en gemeente doen geen mededelingen over de zaak.

Beste afvalscheider van Nederland
Woordvoerder Math Wijnands van de gemeente Maastricht zegt wel dat er "iets met de zak aan de hand is". Hij wijst erop dat Maastricht een vrij ver doorgevoerde vorm van afvalverwerking heeft. 'We zijn nog uitgeroepen tot beste afvalscheider van Nederland. We hebben 62 milieuperrons waar mensen gratis hun afval kwijt kunnen. Voor het restafval moeten ze de zak kopen. Hoe minder afval, des te lager de kosten.'

Minder fraudegevoelig
Maar met de illegale verkoop van zakken tegen lagere prijzen was deze prikkel natuurlijk verdwenen. Er waren al eerder vervalste zakken in omloop. In 2010 liet de gemeente deze auberginekleurige zakken vervangen door rood-witte zakken die minder fraudegevoelig zouden zijn. Dat lijkt nu te worden gelogenstraft. 'We zullen nu moeten onderzoeken of er goede redenen zijn weer nieuwe zakken te laten maken.'

Zodra het justitiële onderzoek is afgerond zal de gemeente nadere mededelingen doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ivonne (Tientje) op
Waarom verstrekt de gemeente, bij wijze van vrijstelling geen gratis zakken aan mensen met een minimum inkomen? In andere gemeenten kun je toch ook vrijstelling van de afvalstoffenheffing aanvragen?

Spulletjes uitpakken in de supermarkt vind ik wel een top idee, daar ligt immers een deel van de oorzaak van al die afval.
Door Kennis op
Nee meneer Koopmans, die illegale zakken worden niet in de grote super verkocht maar ondershands en door illegaal handelende buurtsupers. En kliko's zijn geen oplossing in binnenstadswoningen die geen tuin, schuur, of terras op de begane grond hebben, ik kan geen kliko de woningtrap op en af dragen,
Door Peter Coopmans (adviseur HRM en Medezeggenschap) op
Ik verbaas me over deze verontwaardiging. Je kunt op je vingers natellen, dat als er in de supermarkt afvalzakken die sterk lijken op de originele voor de helft van de prijs te koop zijn, dat men die dan aanschaft. Zo zitten de Nederlanders toch in elkaar! Als het goedkoper kan dan doen we toch zo. Onbegrijpelijk dat voor de restafval geen Kliko's worden gebruikt. Wie is hier dan de grootste kruidenier? Ja, inderdaad de gemeente zelf!
Is er wel een inspraakprocedure geweest bij het vaststellen van deze regeling? Heeft de gemeenteraad zitten slapen? Of zitten daar geen praktijkmensen in?
Door Kennis op
Ter verduidelijking: € 11 is voor een rol van 10 zakken; wie een beetje netjes zijn verpakkingen van plastic, zijn papier en glas aan de kant houdt (milieuparkjes daarvoor zijn overal op wandelafstand, net zo ver als de brievenbus, zeg maar), is met een zak per week klaar. Zelf gebruiken we niet meer dan een per drie weken, maar wij zijn van de 'meleuvriendelijke' soort, kopen geen drank in blik, laten blisters meteen in de winkel, gebruiken veel drank in statiegeldflessen enz enz. Voor ons is het systeem spotgoedkoop. Als fraude het systeem killt, kost dat ons misschien een hoop duiten, als dank dan....... Tja.
Door Norbert (wijkzaken) op
Wat voor systeem je ook kiest, er zullen altijd burgers, bedrijven en instellingen, bestaan die het nut van het algemeen niet zien en voor eigen gewin gaan. Vroeger mocht je dat asociaal noemen, tegenwoordig heet het een "zakelijke benadering". We moeten er alleen in Nederland van af dat we dit soort types bewonderen en zien als een soort Pietje Bell. Misschien is persoonlijk aanspreken een brug te ver en soms ook link want dergelijke types wensen niet gecorrigeerd te worden. Maar dan moet de overheid toch er boven op gaan zitten om gedragsverandering te bewerkstelligen. Volgens mij ben je er snel achter wie de smokkelaar en de dealers zijn van deze zakkenmaffia.
Door R op
Mensen, het is 11 Euro voor een rol zakken, niet per zak. Het komt neer op 1,10 per zak en ik doe met 2 personen een maand met 1 zak. Dus 12,- per jaar!
Door Jan op
Met goed scheiden heb je nauwelijks restafval.
Ik houd zelf papier, plastic, glas en groente/tuinafval
apart en kom met twee personen en 1 kind uit op 1 vuilniszak restafval per twee weken.

Gezien onderstaande racties valt er dus nog veel te verbeteren!
Door Robert (adviseur tarieven) op
De meeste gemeenten hanteren een jaarbedrag voor de afvalstoffenheffing (of reinigingsheffing). € 300 tot € 350 is heel normaal, maar sommige gemeenten geven kwijtschelding aan mensen op bistandsniveau. (Overigens: In Amsterdam moeten de mensen boven bijstandsniveau dit voor een flink deel betalen).
Dat is dus 6 à 7 euro per week. 11 euro per zak is dus behoorlijk duur.
Door Jan op
Wat een dom systeem. Dat is toch vragen om misbruik! Stap toch over op rolcontainers. Is ook milieuvriendelijker.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers