of 61441 LinkedIn

Fonds voor duurzamer erfgoed

Het verduurzamen van monumenten is voor gemeenten en provincies een lastige opgave. Er komt veel specialistische kennis bij kijken en je krijgt de businesscase vaak moeilijk rond. T

Het verduurzamen van monumenten is voor gemeenten en provincies een lastige opgave. Er komt veel specialistische kennis bij kijken en je krijgt de businesscase vaak moeilijk rond. Tegelijk is verduurzaming hard nodig om de energielasten van de vaak slecht geïsoleerde panden te drukken. 

Anders rijzen de kosten van onderhoud de pan uit en staat het voortbestaan van de gebouwen onder druk. De provincie Noord-Brabant pakt dit probleem nu aan met de oprichting van een Energy Service Company (ESCo), waarin de provincie en de nieuw op te richten Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) Renewable Energy samen in participeren. De ESCo krijgt een beginkapitaal van 7,5 miljoen euro en zal het energiebeheer van een erfgoedcomplex overnemen. De eigenaar of gebruiker van het pand betaalt een bedrag dat in de buurt ligt van de gewone energielasten, maar de ESCo betaalt daar deels ook de noodzakelijke energiebesparende maatregelen uit.

Omdat deze niet ten laste komen van de eigenaar, verwacht de provincie dat meer van hen over de brug komen en tot renovatie zullen overgaan. De provincie hoopt dat door dit initiatief de markt wakker zal worden geschud en op termijn zelf de rol van investeerder over zal nemen. Op het gebied van het onderhoud van sportaccommodaties ambieert de provincie Noord-Brabant een vergelijkbaar model. BOM Renewable Energy moet oprichter en aandeelhouder van de ESCo worden. De maatschappij stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking vanuit het Energiefonds Brabant. Het is de bedoeling dat de ESCo deze zomer van start gaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners