Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Floriade Almere miljoenen duurder

De organisatie van de Floriade 2022 gaat de gemeente Almere niet de begrote 10 miljoen, maar 28 miljoen kosten, aldus het college. De wereldtuinbouwtentoonstelling kost volgens de Volggroep Floriade, waarin raadsleden zijn vertegenwoordigd, zelfs 35 miljoen euro. Morgen spreekt de gemeenteraad over het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade.

07 november 2018

Niet de begrote 10 miljoen, maar 28 miljoen zijn de kosten voor de gemeente Almere voor de organisatie van de Floriade 2022, aldus het college. De tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling kost volgens de Volggroep Floriade, waarin raadsleden zijn vertegenwoordigd, zelfs 35 miljoen euro. Morgen bespreekt de gemeenteraad het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade.

Meerkosten

De extra kosten liggen volgens het college in de grondexploitatie die wegens het beperkte aantal huizen een tekort laat zien van 7 miljoen euro. Tel daarbij op de inhuur van externe adviseurs (4,4 miljoen) en de extra inzet van gemeenteambtenaren (7 miljoen) en je komt uit op 28 miljoen euro. Dan zijn er nog kosten buiten de begroting gehouden, zoals de uitkoop van een wokrestaurant voor 4 miljoen euro en de uitkoop van een camping en jachthaven. Verder zouden er binnen de gemeente nog meer afdelingen zich met de Floriade bezighouden en die werkzaamheden meer kosten dan de 7 miljoen die het college noemt.

Motie: wacht met uitgave
De Volggroep Floriade komt daarom uit op 35 miljoen euro aan kosten en constateert daarbij dat het  college niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van de gemeentelijke investeringen voor de Floriade. De raad vroeg bij het begin van het project nog om volledige transparantie. OM de grondexploitatie te verbeteren wil het college in plaats van 660 naar 1660 te bouwen woningen. Maar de raad wil nu eerst in debat over het ontwikkelingsplan en over de ontwikkelingsovereenkomst Floriadeterrein en Stadswijk voordat het college 7,2 miljoen uit de reserves gaat halen. Daarvoor is een motie ingediend die wordt ondersteund door alle collegepartijen, behalve de PvdA van verantwoordelijk wethouder Loes Ypma.

Herrema: slimme investering
Oud-Kamerlid Ypma is de opvolger van de grote voorvechter van de Floriade Tjeerd Herrema die eerder dit jaar opstapte, omdat hij niet langer de steun kreeg van zijn eigen partij en de andere coalitiepartijen. Herrema noemde de Floriade twee jaar geleden nog ‘een visitekaartje voor een belangrijke sector waar heel veel banen aan gekoppeld zijn’ en ‘een tentoonstelling van steden met elkaar die zoeken naar oplossingen voor de nieuwe, gezonde stad’. Over de totale investering van 93 miljoen zei hij destijds: ‘Eigenlijk doen we het slim: eerst de Floriade en daarna gebruiken we die investeringen voor de groene stadswijk.’ 

Overheidsuitgaven terugverdienen
Daar borduurde ook Remko Schnieders de gemeentelijk programmadirecteur woensdag tegen het FD op voort: ‘Het belangrijkste deel van het geld dat ook de Volggroep opsomt heeft een veel hoger maatschappelijk rendement voor de stad dan 180 dagen Floriade.’ De verdichting van de stadswijk na de Floriade moet de overheidsuitgaven terugverdienen. Hans van Driem, oud-directeur commerciële zaken van de Floriade 1992 in Zoetermeer, wees er twee jaar geleden op dat het terrein de duurste locatie is die de gemeente kon kiezen. Hij maakt een 'dynamisch' rapport over de Floriade 2022 op basis van eerdere Floriades en schatte het verwachte extra verlies op het project toen op minimaal 25 miljoen en maximaal 50 miljoen euro. Hij wist zeker dat hij in 2023 gelijk zou hebben gekregen. Het is morgen aan de raad om een oordeel te vellen over de toekomst van het miljoenenproject.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.de Niet / Strat.Adviseur
Almere wil graag op de kaart komen en de Floriade is daar een prima middel voor. Het win-win gehalte is echter bij dit soort projecten klein en bestaat vaak alleen in de gedachten van de initiatiefnemers. Daar moet je eigenlijk ook het financieel risico laten en niet op de burger afwentelen. Want dat is wat er gebeurt.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Vaste prik bij dit soort prestigeprojecten. Beginnen met een te laag budget en als de trein eenmaal rijdt zal die wel doornemend worden gestopt. Wat mij in dit geval opvalt, maar was bij voorgaande edities wellicht ook zo, dat de grondexploitatie wordt meegerekend. Als je nou geen Floriade organiseert kun je die huizen toch ook bouwen?
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
doornemend is een typo. Moet zijn door niemand.
Hans / afdelingsmanager
Volgens een oud-directeur van de Floriade is het concept van de Floriade: Dood! Uit! Over! Klaar! Trouw vandaag. Niets aan toe te voegen of op af te dingen! Gaat serieus pijn doen in Almere..
Marc van Rooij / Statenlid Flevoland 50PLUS
Gisteren werd wederom duidelijk dat de Floriade weer duurder gaat worden. Als founding Father van de Floriade 2022 heb ik aan de wieg gestaan van deze Floriade, samen met Adri Duijvestein en Henk Mulder. Zeker in het begin was er een duidelijke visie en focus, echter zoals altijd zien we dat rond grote projecten er steeds meer mensen zijn die politiek en uitvoerend gewin willen behalen. Hierdoor is de visie volledig op hol geslagen en heeft de Floriade niets meer te maken met de Tuinbouw industrie. In aanloop naar de start heb ik diverse analyses gemaakt van waarom voorgaande Floriades vaak een behoorlijk uitdaging waren voor overheden. Mijn conclusie was dat teveel mensen uit overheden aan het stuur willen zitten die geen verstand hebben evenementen op deze schaal. De Floriade is een bedrijfskundig marketing model en geen bestuurskundig model. Vanaf het begin heb ik hier (als bedrijfskundige/ marketeer) steeds op gehamerd en gewezen maar het is was altijd tegen dovemans oren. Ik ben dan ook heel bang dat we de bodem van de tekorten nog lang niet hebben gezien en tevens is met het huidige programma het onmogelijk om de 2 miljoen bezoekers te trekken tegen de gebudgetteerde inkomsten uit het budget wat zal resulteren in extra miljoenen extra zal gaan kosten.

Jammer want het had zo mooi kunnen zijn. Niet voor niets is de nationale city marketing award in het verleden gewonnen voor het concept zoals het ooit was.
henk
Laten de verantwoordelijken dit maar uit eigen zak betalen!
Hans / afdelingsmanager
De hoofdverantwoordelijke voor het Floriade fiasco is sinds dik 1 jaar burgemeester van Sudwest-Fryslan; daar is inmiddels ook al een flinke bestuurlijke chaos.
Fred breuker / Gepensioneerd
Schandalig dit megalomane project, van bestuurders met minderwaardigheidscomplex dit met vele tientallen miljoenen overschrijdende project. Waar de burgers voor opdraaien. Bovendien is motivatie al achterhaald.wij zijn nl. Recent uitgeroepen tot best presterende provincie met Almere als uitschieter aan de top. Dus stop met floriade overlast NU. Beter ten halve GEKEERD, dan ten hele gedwaald.
Advertentie