of 59250 LinkedIn

Floriade 2022: De verliezers

De gemeenten Amsterdam en Groningen en de regio Boskoop zijn niet uit het veld geslagen doordat de Floriade in 2022 naar Almere gaat. Hoewel er veel geïnvesteerd is, zien ze er ook veel voor terug, zo stellen ze.

De Floriade gaat in 2022 naar Almere. De gemeente heeft met haar bid het meeste indruk gemaakt op de jury, en overtrof daarmee Amsterdam, regio Boskoop en Groningen. Hoewel die gemeenten veel geïnvesteerd hebben in de bid, zien ze het niet als een compleet verlies.

Groot festival
‘Natuurlijk zijn we teleurgesteld’, vertelt wethouder Freek Ossel van Amsterdam, ‘maar Almere had ook echt een goede campagne. Als het dan toch iemand moet worden, gun ik het die stad het meest.’ Frank de Vries, wethouder van Groningen deelt die mening niet: ‘Wij hadden het beste bidbook. Het idee van Almere was veel te klassiek. Een groot oppervlak dat je toch niet kan behappen waar het allemaal gebeurt.’ Groningen wilde er meer een festival van maken, waar ook de binnenstad bij betrokken werd.

 

Wie zaait zal oogsten
De kosten vonden de beide wethouders wel meevallen. De Vries: ‘We zijn in totaal zo’n twee tot drie ton kwijt, maar daar komt ook veel voor terug. We hebben veel energie gestopt in het bedrijfsleven, de overheid en verschillende instanties. De visie die dat opgeleverd heeft is niet zomaar weg, er is een motortje gaan draaien.’ Wethouder Ossel beaamt dat. ‘Alles bij elkaar kostte het drie ton; een derde kwam van investeringen in het bedrijfsleven, een derde van stadsdeel Zuidoost en een derde van de gemeente zelf’, vertelt de bestuurder. ‘Maar we hebben wel veel contacten gelegd in de tuinbouwsector.’

 

Doorzetten
Beide gemeenten zijn niet van plan om alles in het bidbook op te geven. Zo gaat de gemeente Amsterdam een kas maken die in een kantoor geplaatst is, en Groningen wil doorgaan met het ontwikkelen van de ‘Suikerkas’, wat het hoofdpodium had moeten zijn.

 

Regio Boskoop
Ook de regio Boskoop blijft enthousiast. Op de site laat de regio weten teleurgesteld te zijn, maar geen reden te zien om niet door te gaan met een aantal programma’s en project. De betrokken gemeentes zijn ook erg tevreden over de samenwerking.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hendrik Jan (de tuinman) op
Inwoners van Groningen: gefeliciteerd dat de natte droom van de wethouder c.s. jullie bespaard blijft. Trouwens wel redelijk maf dat de man nu een Suikerkas wil bouwen terwijl de Hortus de nek wordt omgedraaid. Maar ja da's niet zijn ding natuurlijk.
Ooit had zelfs jullie zuiderbuur Drente Floriadeplannen. Want politicie en deskundigen wisten dat er tienduizend Japanners kwamen via vliegveld Paterswoldse meer. Totdat de secretaris van de Tuinbouwraad fijntjes opmerkte dat er geen 747 kon landen en er maar een paar 100 man in zo'n vlietuig zit. Een luchtbrug groter dan destijd om Berlijn vrij te houden zou nodig zijn.
Nooit meer iets van de heideschapen gehoord. Dream on Almere, jullie Jorritsma zat eerder bij de VVV.