of 63623 LinkedIn

Flevoland onder voorwaarden voor natuurakkoord

Oude afspraken over het Oostvaarderswold moeten alsnog nagekomen worden. Alleen dan steunt Flevoland het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker. Gronnigen is tegen, maar gaat het akkoord toch uitvoeren 'in het belang van de natuur'.
Reageer

Provinciale Staten van Flevoland moeten alleen onder voorwaarden akkoord gaan met het natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker (Natuur). Dat adviseren de Gedeputeerde Staten. Een woordvoerster van de provincie zei dit donderdag.

Uitzonderingspositie
Gedeputeerde Staten geven een positief advies, mits de nadrukkelijke juridische uitzonderingspositie van Flevoland nog verder wordt uitgewerkt. Bij inwerkingtreding van het natuurakkoord vervallen alle afspraken uit het verleden, maar de provincie zegt nog geld te krijgen vanwege een eerdere afspraak over de aanleg van Oostvaarderswold. 

240 miljoen
Volgens Flevoland was er 240 miljoen euro toegezegd voor de aanleg van het natuurgebied, maar werd er tot nu toe slechts 40 miljoen overgemaakt. De provincie vreesde in december nog dat ze bij instemming met het akkoord kon fluiten naar de rest van het geld en stelde een stemming uit.

Inmiddels zijn Flevoland en het Rijk in gesprek over de geldkwestie. De nieuwe stemming vindt plaats op 18 april.

Groningen

Gedeputeerde Staten van Groningen blijven tegen het natuurakkoord, maar willen het in het belang van de natuur wel uitvoeren. Dat hebben GS donderdag in een brief laten weten aan de Provinciale Staten. PS stemmen 7 maart over het advies. 'Inmiddels ligt de uitvoering al bijna anderhalf jaar vrijwel stil. In het belang van de natuur, het landelijk gebied en zijn bewoners is het gewenst snel het werk te hervatten', zo staat in de brief. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg meent dat het huidige akkoord het meest haalbare is.

Deadline
Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) zette vrijdag 10 februari haast achter het akkoord door provincies een deadline te geven om in te stemmen. Die deadline loopt vrijdag af.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.