of 62688 LinkedIn

Flevoland blijft hameren op belang Lelystad Airport

Een spoedige opening van Lelystad Airport blijft nodig om de druk op Schiphol te verlichten. De luchthaven is fysiek en operationeel klaar voor het ontvangen van vluchten, en de provincie wil zo snel mogelijk een besluit van de regering over de opening. Dat zegt de provincie Flevoland in een zienswijze op de Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050 van minister van Nieuwenhuizen (I&W).

Een spoedige opening van Lelystad Airport blijft nodig om de druk op Schiphol te verlichten. De luchthaven is fysiek en operationeel klaar voor het ontvangen van vluchten, en de provincie wil zo snel mogelijk een besluit van de regering over de opening. Dat zegt de provincie Flevoland in een zienswijze op de Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050 van minister van Nieuwenhuizen (I&W).

Uitstel

Nu de luchtvaart door de coronacrisis vrijwel stilligt, gaan er steeds meer stemmen op om de ingebruikname van Lelystad uit te stellen of de luchthaven te sluiten. De voornaamste functie, die van overloopluchthaven voor vakantie vanaf Schiphol, lijkt niet meer nodig, zeggen tegenstanders van Lelystad Airport. Minister van Nieuwenhuizen stelde de opening onlangs al uit tot november volgend jaar. 

 

Slotschaarste

Maar volgens de provincie is de rol van de luchthaven onverminderd belangrijk. ‘Openstelling is voor het herstel van de luchtvaartsector door de coronacrisis nodig. Want er is – vanwege historische rechten – sprake van slotschaarste op Schiphol, in en na de crisis. De provincie vindt dat openstelling van Lelystad Airport en de werking van de Verkeersverdelingsregel een essentiële oplossing zijn voor de slotschaarste op Schiphol. De vraag naar vliegen om verbonden te zijn met de wereld, blijft.’

 

Besluit

De provincie benadrukt dat sinds 2008 afspraken zijn gemaakt over Lelystad Airport, en dat die door vier verschillende kabinetten zijn bekrachtigd. Maar Flevoland vreest dat de huidige crisis tot verder uitstel zal leiden. Ze wil een besluit vóór de verkiezingen van volgend jaar. ‘Met het herhaaldelijk uitblijven van politieke duidelijkheid, nu al voor de vierde keer, worden de regio en de luchtvaartsector sterk op de proef gesteld. Wij rekenen erop dat het kabinet haar belofte inlost om de besluitvorming over openstelling van Lelystad Airport voor groot commercieel handelsverkeer deze kabinetsperiode af te ronden.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drs. E. Nabled op
Het wordt toch echt zorgelijk dat er in dit land vrijwel niets meer van de grond komt: geen woningbouw, geen infrastructuur, geen vliegveldjes, geen investeringen in het onderwijs en ga zo maar door. Triest, heel triest...
Door Teun Juk (Fractievoorzitter CDA Hattem) op
Er is geen enkele noodzaak om AirPort Lelystad te openen. Ik roep het Provinciebestuur van Flevoland op om te stoppen met het lobbywerk voor deze Luchthaven. Zet in op en betere bereikbaarheid per spoor (de Lelylijn als compensatie voor de luchthaven) en maak van Lelystad het startpunt voor nieuwe verbindingen richting onze oosterburen. Het wordt tijd voor omdenken!
Door Hans (ambtenaar) op
"...door vier verschillende kabinetten bekrachtigd."
Volgens mij was het besluit om de mariniers naar Zeeland te verhuizen, ook door alles en iedereen bekrachtigd.
Door Spijker (n.v.t.) op
Zou iemand in dit VVD-kabinet en de Tweede Kamer zich al eens hebben afgevraagd waarom ruim 1 miljard euro wordt geïnvesteerd in een vliegveld dat niets eens over de vereiste vergunningen beschikt? Het is de omgekeerde wereld: normaal is eerst de vergunningen op tafel en daarna pas aanleggen/realiseren. Wat voor andere belangen spelen hier eigenlijk een rol?
Door Hans op
'De vraag naar vliegen om verbonden te zijn met de wereld, blijft.’. Jaja, natuurlijk, kennelijk moeten er nog veel meer Corona doden vallen voordat er bij het provincie bestuur Flevoland "iets land". Wat een onnozelheid.