Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Financiering bouwprojecten baart Rotterdam zorgen

Nu Rabo Vastgoedgroep haar activiteiten in het commercieel vastgoed afbouwt, wordt de toekomstige ontwikkeling van binnensteden onzeker. De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus maakt zich zorgen.

24 mei 2013

De gemeente Rotterdam is aantrekkelijk voor projectontwikkelaars, maar door het afbouwen van MAB Development door Rabo Vastgoedgroep worden toekomstige projecten onzeker. Wethouder Hamit Karakus maakt zich hier zorgen over.

Slecht nieuws voor bouwend Nederland
Rabo Vastgoedgroep maakte woensdag bekend dat vanwege de slechte marktomstandigheden geen nieuwe projecten worden gestart in commercieel vastgoed. Afronding van bestaande projecten zal nog 2,5 jaar in beslag nemen, maar daarna is het over. Dat is niet alleen slecht nieuws voor bouwend Nederland, maar ook voor wethouders ruimtelijke ordening in den lande, zoals de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus. Hij ziet het aantal ontwikkelaars die projecten in zijn stad kunnen financieren afnemen, terwijl volgens hem de behoefte in zijn stad aan nieuwe gebouwen bij bedrijven en particulieren wel degelijk bestaat.

Lopende projecten worden afgemaakt
Karakus was donderdag zelf niet beschikbaar voor commentaar, maar zijn woordvoerder zegt dat de wethouder zich met name zorgen maakt over toekomstige projecten. Momenteel financiert de Rabobank drie grote projecten in de Maasstad:

- First Rotterdam, naast het centraal station,
- Cool63, op de hoek van de Coolsingel
- De Rotterdam, van architect Rem Koolhaas op de Wilhelminapier

Deze projecten worden sowieso afgemaakt, maar daarna is de toekomst ongewis. ‘Het is heel jammer dat de Rabobank met deze activiteiten stopt, aangezien zij goede kennis hadden van het bouwen in de binnenstad, waarin Rotterdam juist wil investeren. Het staken van de activiteiten betekent verder dat niet alleen bij hen mensen op straat komen te staan, maar hier ook minder mensen aan het werk kunnen. Een project zorgt doorgaans voor een factor 1,8 voor werkgelegenheid in de afgeleide economie.’

Veel potentie, maar onzekerheid over toekomst
Rotterdam heeft zeker de ambitie om te blijven bouwen, vertelt de woordvoerder van Karakus. ‘Als er behoefte is, dan is er ambitie. Rotterdam is een van de weinige steden die heel ruim is opgezet, waardoor veel projecten in de binnenstad mogelijk zijn. Het Central District staat landelijk op nummer 1 als meest populaire plek voor huisvesting.’ Rotterdam bouwt dan ook door, want de gemeente heeft geanticipeerd op de crisis door bouwers en afnemers te zoeken voor projecten, vertelt hij. ‘Maar wat daarna? We zijn wel creatief, maar eens houdt het op. We hebben wel heel veel vertrouwen in de ontwikkeling van Rotterdam, maar binnen 3 á 4 jaar is het klaar met de huidige bouwactiviteiten en daarna lijkt het mager. De zorg hierover leeft dus bij ons.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr R.M. Dalmijn
Iets zegt mij dat in dit dossier niet alles even jofel is. Gelukkig heeft de Rotterdamse Rekenkamer ( commissie) een goede staat van dienst. Hoop niet dat Rotterdam een mediterraan gebit wordt, een enkel eigen element in het front wat gouden kunstwerken er naast en daar achter stinkende lacunes.
Niek / jurist
Investeerders, verzekeraars, projectontwikkelaars, accountants, aannemers en wethouders stadsontwikkeling, hebben de nederlandse economie eerst torenhoog gestookt en zitten nu op de asresten. Langzaam wordt duidelijk dat Jan met de Pet en het MKB de rekening gepresenteerd krijgen. Mijn advies, kiezen voor beheerste en duurzame groei c.q. krimp. De overheid moet delen van de markt terugnemen en nooit meer afstaan. Waar sprake is van zelfverrijking moet dit teruggevorderd worden.
Alfred
Wat is er erg aan dat het klaar is met bouwen in de stad? Je kunt immers niet blijven groeien. Zeker niet omdat over 10 - 15 jaar de bevolkingsdaling ook Rotterdam zal raken. Iets waar we toch op zaten te wachten, want vol=vol was toch in de jaren 80 toch al het adagium?



Zet in om opknappen en in stand houden, als het om werkgelegenheid gaat. Maar het zal wel om iets anders gaan. schat ik zo in. Grondbedrijf in de problemen?
Kritikus / Geen Hagenees
Karakus heeft nauwe banden met de vastgoedsector, die veel verder gaan dan vanuit zijn wethouderschap functioneel is. De raad van Rotterdam weet dat, maar laat de zaak rusten. Welke journalist durft hier eens in te duiken ? Of is men bang te worden beschuldigd van xenofobie ? Ja, dan is een gewezen wethouder van de VVD een makkelijker prooi, nietwaar BB.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Meneer of mevrouw Adelaide zegt het al. Ik denk dat meneer Karakus zich veel meer zorgen maakt over zijn eigen toekomst dan over die van de stad Rotterdam. In veel delen van de stad wordt door de grootschalige bouwprojecten de lokale middenstand om zeep geholpen. Het interesseert de wethouder allemaal geen ene barst. Het zijn bovendien projecten waar de toch al kansarme Rotterdam qua werkgelegenheid nauwelijks van profiteert. Al die kolossale gebouwen vragen alleen maar om een groot leger ongeschoold, allochtoon schoonmaakpersoneel. Bestaat daaruit de huidige achterban van de Partij van de Armoe ?
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Flink wat slopen , minder grote vraag creëren.
Kritikus / Geen Hagenees
Karakus staat ook synoniem voor onbeschaamd cliëntelisme. Zo is er het plan voor een nieuwbouwwijk in Rotterdam, bedoeld voor oudere Turken. Zo werkt deze PvdA-wethouder van Turkse komaf aan zijn herverkiezing, volgend jaar maart.



En hij doet het slim: Laat de plannen presenteren door een Nederlandse projectontwikkelaar. Die in deze barre tijden voor de bouw, zich maar wat graag laat verleiden voor een nieuw lucratief project.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De hoogste tijd dat eerst goed draagvlakonderzoek wordt gedaan, alvorens überhaupt te gaan bouwen. De tijden van 'the sky is the limit' zijn (voorlopig?) voorbij.
Advertentie