of 64621 LinkedIn

'Fietscoach' tegen chaos op Amsterdam Centraal

GroenLinks in Amsterdam wil fietscoaches inzetten om de dagelijkse chaos van fietsen op het Centraal Station tegen te gaan. Deze speciale toezichthouder moet voorkomen dat mensen hun rijwiel parkeren op een plek waar dat niet kan, zodat er minder door de politie hoeven te worden weggesleept.
GroenLinks in Amsterdam wil fietscoaches inzetten om de dagelijkse chaos van fietsen op het Centraal Station tegen te gaan. Deze speciale toezichthouder moet voorkomen dat mensen hun rijwiel parkeren op een plek waar dat niet kan, zodat er minder door de politie hoeven te worden weggesleept.
Waarde
Het idee om fietsencoaches aan te stellen is afkomstig van GroenLinks-raadslid Fjodor Molenaar. Volgens hem heeft het concept op andere plekken zijn waarde al bewezen. ‘De universiteit van Amsterdam heeft al toezichthouders die studenten aanwijzen waar zij hun fiets kwijt kunnen. En ook in steden als Utrecht en Haarlem verrichten deze mensen nuttig werk. De inzet van de fietscoach is overal een succes gebleken’.

Toestroom
Het Centraal Station in Amsterdam heeft iedere dag te maken met een grote toestroom van fietsers, die hun tweewieler lukraak ergens neerzetten. De fietsenchaos kan voor gevaarlijke situaties zorgen en is velen een doorn in het oog, aldus GroenLinks. De fietsencoach moet mensen die op het punt staan om hun ijzeren ros ergens te plaatsen waar dat niet mag waarschuwen, en vertellen waar zij dat wel kunnen doen.

Gedragsverandering
‘Het wordt tijd om iets aan de voorkant doen, niet alleen meer aan de achterkant’, zegt Molenaar. ‘Het blijven afvoeren van fout geparkeerde tweewielers is water naar de zee dragen. Jaarlijks haalt de gemeente zo’n 30 duizend tweewielers weg, maar de chaos wordt er niet minder om’. Het raadslid denkt dat fietsers in het begin zullen moeten wennen aan de aanwezigheid van fietscoaches. ‘Niet iedereen zal misschien meteen luisteren naar een toezichthouder. Maar je loopt dan natuurlijk wel het risico dat je rijwiel verwijderd wordt. Ik hoop dat fietscoaches uiteindelijk een gedragsverandering onder de fietsers teweeg brengen’.

Re-integratietraject
Het is de bedoeling dat de taak van fietscoach wordt ingevuld door mensen die zich in een re-integratietraject bevinden. De dienst Infrastructuur Verkeer en Veiligheid (IVV) en de Dienst Werk en Inkomen (DWI) verzorgen al samen met re-integratiebedrijf Pantar verschillende participatieplaatsen. De functie van fietscoach past hier volgens Molenaar uitstekend tussen.

Positief
GroenLinks verwacht dat het initiatief positief ontvangen zal worden binnen de gemeente. Als het concept inderdaad een succes blijkt, hoopt Molenaar dat de fietscoach ook ingezet gaat worden op andere plekken in de stad, bijvoorbeeld rond drukbezochte theaters en bioscopen.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Brakke haas (ijzerhandelaar) op
Als ik iedere dag met mijn truck de verkeerd geplaatste fietsen verwijder, zal het wel snel afgelopen zijn. Niet dat softe gecoach (braak) maar zichtbaar constant fietsen afvoeren, dat helpt!
Door Jelle Jattert (Fietsendief) op
Misschien dat deze coach mij dan kan vertellen welke fietsen NIET op slot staan. Kan-ie nog een paar knaken verdienen ook.
Door Jop (meester sociale werkplaats) op
*KUCH* verborgen werkeloosheid *KUCH*
Door Hahahaha (ziener) op
Hahaha fietscoach?
Het lijkt me verstandiger om een aankleedcoach in iedere woning in A'dam te plaatsen. Gewoon, iemand die met je meedenkt of die paarse broek wel kan met dat roze bloesje, of dat het vandaag meer ingetogen kleurendag is.
Iemand die 's ochtends de koffie zet (ontbijtcoach) terwijl de persoonlijke verzorgingscoach je wijst op het gebruik van flosdraad. Heerlijk!
Het lijkt me zeer wenselijk dat zo snel mogelijk met beleid moet worden gekomen om dit "in te regelen"
Met drie van dit soort coaches per ontwikkeld bovenmiddenstands blank gezin, gaat Nederland internationaal weer toonaangevend worden!
Leve de koningin! Driewerf hoezee!
Door Ted op
Ja, want dat is pas echt belangrijk! Al die mensen die beroofd, verkracht, mishandeld worden lekker rechts laten liggen, die fietsen, die hebben prioriteit nodig!
Door ali osram (Zanger lichte muziek) op
Gelukkig! Blijkbaar zijn alle andere problemen opgelost en kunnen we ons nu richten op het Stasi-correct plaatsen van onze stalen ros.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers