of 60831 LinkedIn

Extra maatregelen voor verbetering luchtkwaliteit

Zo'n honderd extra maatregelen, van lokaal tot landelijk, moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in heel Nederland gaat voldoen aan Europese normen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de plannen samen met provincies en gemeenten opgesteld.
2 reacties

Zo'n honderd extra maatregelen, van lokaal tot landelijk, moeten ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in heel Nederland gaat voldoen aan Europese normen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de plannen samen met provincies en gemeenten opgesteld.

Goedkoper parkeren schone auto's 

Het pakket varieert van extra investeringen in elektrische laadpalen tot het aanpakken van specifieke kruispunten op plaatsen waar de uitstoot van stikstofdioxide te hoog is. Verder krijgen gemeenten als de plannen doorgaan de mogelijkheid om parkeertarieven te verlagen voor schonere auto's.

 

Waarden Wereldgezondheidsorganisatie leidend

Vooral in een aantal drukke straten in binnensteden en rond intensieve veehouderijen is de lucht nog te ongezond, bijvoorbeeld door fijnstof. Van Veldhoven (D66) stelt dat de Europese normen geen eindpunt zijn. 'Het kabinet streeft naar de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert.' Die waarden zijn strikter dan die van de EU. 'Het karwei is nog niet af, dit is slechts een tussenstap'', schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Nog niet definitief

De plannen zijn nog niet definitief. Komende weken, tot begin mei, mag iedereen die dat wil zijn mening erover geven. Tegelijkertijd worden de kosten berekend. Het verbeteren van de luchtkwaliteit is ook volgens de Gezondheidsraad gewenst. De raad adviseerde begin dit jaar de staatssecretaris nog hier prioriteit aan te geven, onder meer door de uitstoot van dieselvoertuigen en veehouderijen terug te dringen.

 

Juridische weg

Milieudefensie probeert de staat langs juridische weg te dwingen tot maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar kreeg eind vorig jaar nul op het rekest bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde dat de critici niet hebben aangetoond dat de overheid tekortschiet. 'De resterende knelpunten zijn hardnekkig. Het aanpakken daarvan is een complexe aangelegenheid', stelden de rechters. Milieudefensie ging in beroep. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Landelijk gezien is er genoeg voor verbetering vatbaar, maar maatregelen tot twee punten achter de komma hebben weinig zin en bieden (vaak) onvoldoende resultaat. Belangrijk is vooral dat er op Europees en Mondiaal niveau meer vooruitgang wordt geboekt. Kortom ......
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Je kunt van overheidswege nog zoveel maatregelen nemen voor verbetering van de luchtkwaliteit, maar als je de Nederlandse en West-Europese grenzen wagenwijd open houdt voor migranten en hun na-reizigers vanwege gezinshereniging blijft het m.i. een heel eind 'dweilen met de kraan open'. Hoe meer mensen, hoe meer vervuilers en pas bij een duidelijk beheersbare bevolkingspolitiek maakt men enige kans op een verbetering van de luchtkwaliteit. Eerder niet.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners