of 59318 LinkedIn

Extra impuls voor luchtkwaliteit binnensteden

De luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden zal eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden. Dat blijkt uit nieuwe prognoses, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
2 reacties

De luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden zal eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden. Dat blijkt uit nieuwe prognoses, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Subsidies

Om dit doel te bereiken trekt de bewindsvrouw 10 miljoen extra uit voor maatregelen die de luchtkwaliteit in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht moeten verbeteren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar subsidies voor elektrische taxi's in de hoofdstad. Van Veldhoven verwacht dat overschrijding van de normen van luchtkwaliteit bij veehouderijen in Nederweert en Someren uiterlijk in 2023 zijn opgelost.

 

Sneller opgelost

Bram van Liere, plaatsvervanger campagneleider Verkeer bij Milieudefensie, is te spreken over de maatregelen van Van Veldhoven. 'Het is een eerste stap dat de overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen in de binnensteden nu sneller opgelost gaan worden dan de overheid eerder van plan was', aldus Van Liere. 'Om de lucht écht gezond te maken zijn er wel snel meer maatregelen nodig. Jaarlijks sterven 12.000 mensen in Nederland als gevolg van ongezonde lucht, dat is niet acceptabel.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door V6 op
Milieudefensie wijst altijd maar weer op die dubieuze normpjes en de boterzachte theoretische sterfte om iedereen lekker bang te maken en vooral lekker de automobilist dwars te zitten. Want het zijn nu eenmaal autohaters. Hoewel een auto en vliegen voor vakantie toch wel handig zijn, zo principieel zijn we ook weer niet. Er is in NL geen noemenswaardige luchtvervuiling meer. Met tientallen procenten afgenomen sinds de jaren 80. Maar ja een doembeeld (waar de foto lekker aan mee doet), dat doet het goed om in beeld te blijven als lobbyclub. Teheran, Shanghai, daar heb je smog. Hier niet. Morgen weer lekker in mijn SUV de weg op, genieten ipv zeuren.
Door J. van der Wiele (jurist/therapeut) op
Eens met Van Liere dat er wel méér maatregelen nodig zijn. Misschien moet vooral de VVD eens tot zich door laten dringen dat de automobiliteit sterk teruggedrongen moet worden, en dat niet alles opgelost kan worden met het elektrificeren van het autoverkeer. Wie in Utrecht woont, zit altijd in de walmen. En als het aan de VVD ligt komen er bij (die paar bomen die overgebleven zijn van) Amelisweerd nog een paar extra rijstroken bij. Dit is echter de tijd waarin iedereen tot zich moet laten doordringen dat wij allemaal ons leven anders zullen moeten inrichten. Wij. Allemaal. Zijn. Verantwoordelijk.