of 59082 LinkedIn

Experiment met vergoeding voor ingezamelde flesjes

Het statiegeld op grote plastic drankflessen wordt toch niet afgeschaft. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) vandaag aan de Kamer. Gemeenten mogen experimenteren met een vergoeding voor ingezamelde kleine flesjes en blikjes.

Het statiegeld op grote plastic drankflessen wordt toch niet afgeschaft. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) vandaag aan de Kamer. Gemeenten mogen experimenteren met een vergoeding voor ingezamelde kleine flesjes en blikjes.

Afspraken niet nagekomen

De bewindsvrouw neemt de stap omdat de verpakkingsindustrie gemaakte afspraken niet nakomt, om PVC in verpakkingen uit de supermarkt te weren. Het voornemen om het statiegeld al begin dit jaar af te schaffen was om diezelfde reden al uitgesteld.

 

Vergoeding voor flesjes en blikjes

Verder komt er voorlopig geen statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Wel mogen maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) vanaf 1 januari plastic flesjes en blikjes gaan verzamelen. Bij inlevering bij speciale depots krijgen de organisaties dan een vergoeding. Dit plan van de verpakkingsindustrie en gemeenten krijgt steun van onder meer Stichting Natuur en Milieu en VNO-NCW. In januari 2016 willen de partijen beginnen met de proef bij een groot aantal gemeenten en deze in 2018 uitbreiden naar heel Nederland. De inzameling met een beloning komt bovenop de bestaande systemen, zo kunnen plastic flesjes bij veel gemeenten ook in de Plastic Heroes containers worden weggegooid.

 

Koploper blijven

In haar brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat uit de resultaten van een aantal onderzoeken blijkt dat Nederland een goed werkend systeem heeft voor inzameling van plastic verpakkingsafval. ‘Ik wil dat Nederland koploper blijft met het slim inzamelen van afval om opnieuw te gebruiken. Dat betekent meer recycling en minder zwerfafval,’ aldus staatssecretaris Mansveld.

 

Tweede Kamer tevreden

In de Kamer wordt tevreden gereageerd. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie is blij met het besluit. ‘Goed dat de staatssecretaris de lobby van het bedrijfsleven trotseert.' De inzameling van flesjes en blikjes door burgers en verenigingen krijgt steun van haar partij en van D66. PvdA-Kamerlid Yasmin Cegerek is tevreden met de stap van Mansveld. ‘Dankzij statiegeld wordt 95 procent van de grote flessen gerecycled.' Het besluit om een vergoeding te gaan geven voor het ophalen van kleine flesjes en blikjes ziet ze als een eerste stap richting haar voorstel om via een 'retourpremie' de inzameling van gebruikte goederen te stimuleren. Agnes Mulder van het CDA vindt het wel ‘een gemiste kans dat er niet genoeg werk gemaakt is van het verduurzamen van verpakkingen’. (ANP/redactie BB)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.