of 60220 LinkedIn

Europees Parlement stemt in maart over lot wolf

De wolf kent een zeer zwaar beveiligde status onder andere via de Europese Habitatrichtlijn. Tegelijk vreet de wolf soms levend vee aan en daar hebben boeren last van. In Straatsburg werd deze week een spoeddebat over de wolf gehouden met eurocommissaris Vella van Milieu. Nogal wat Europarlementariërs pleiten voor maatregelen om de wolf te mogen afschieten of om bepaalde wolvenvrije zones in te stellen. Daarnaast zijn er juist pleidooien de wolf meer ruimte te geven.

Het Europees Parlement (EP) stemt volgende maand over een resolutie om te wolf te mogen beheren – lees afschieten – waar boeren en rurale gemeenschappen er last van hebben. Dat meldt het CDA. Een resolutie houdt in dat het een niet-bindende oproep is tot wetgeving.

Afschot
De wolf kent een zeer zwaar beveiligde status onder andere via de Europese Habitatrichtlijn. Tegelijk vreet de wolf soms levend vee aan en daar hebben boeren last van. In Straatsburg werd deze week een spoeddebat over de wolf gehouden met eurocommissaris Vella van Milieu. Nogal wat Europarlementariërs pleiten voor maatregelen om de wolf te mogen afschieten of om bepaalde wolvenvrije zones in te stellen. Daarnaast zijn er juist pleidooien de wolf meer ruimte te geven. Voor afschot pleitte eerder ook al de baas van natuurpark de Hoge Veluwe.

Lokale actoren
Maar eurocommissaris Vella hield in Straatsburg voet bij stuk. De wolf is een beschermd dier en was nog niet zo lang geleden met uitsterven bedreigd, benadrukte hij. De Europese Commissie is volgens hem dan ook niet van plan met wetsvoorstellen te komen om de positie van de wolf te veranderen. Hij wees er op dat er veel beleid bestaat omtrent instandhouding van de wolf en dat daarbij ook veel lokale en regionale actoren zijn betrokken. Wel zegde hij toe dat beleid tegen het licht te houden en waar nodig te optimaliseren.

Preventieve maatregelen
In Nederland hebben de provincies eind januari een ‘wolvenplan’ aangenomen. In dat plan staat aangegeven welke preventieve maatregelen hobbyboeren en bedrijfsmatige veehouders kunnen nemen. Provincies blijven drie jaar lang de schade vergoeden die wolven aanrichten. De verantwoordelijkheid voor preventieve maatregelen berust bij de hobbymatige en bedrijfsmatige dierhouders. Maar als een wolf zich definitief in een provincie vestigt, kan een provincie besluiten bij wijze van proef ervaring op te doen met preventieve maatregelen. Onderdeel kan zijn om maatwerk te leveren bij de bekostiging daarvan.

Aanvreten vee
Vella wees er op dat er fondsen zijn voor waakhonden en hekken om veehouders te ondersteunen om de wolf van het lijf te houden. Maar een aantal Europarlementariërs vindt dat niet ver genoeg gaan, waaronder Annie Schreijer-Pierik (CDA). Zij vindt dat de wolf gewoon afgeschoten moet worden als die voor problemen zorgt. Hekken zijn volgens haar geen oplossing. ‘De wolf springt zo over een hek van twee meter hoogte heen. Bovendien vreet de wolf vee deels aan, er zijn in Nederland meer dan 150 stuks vee aangevreten door die wolven’, zegt ze.

Standpunt minister
Nederland staat op hetzelfde standpunt als de Europese Commissie. Landbouwminister Schouten wees er afgelopen week op dat de wolf ook in Nederland een beschermd dier is. De jacht op de wolf is in Nederland niet aan de orde, schreef ze vorige week in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. ‘De wolf staat op de lijst met streng beschermde diersoorten van het Verdrag van Bern en op de lijst van diersoorten van communautair belang van de Habitatrichtlijn. De Habitatrichtlijn en de Wet natuurbescherming staan geen jacht toe op diersoorten van communautair belang.’

‘Probleemwolf’
Uitzondering hierop is zoals ze dat noemt, de ‘probleemwolf’: als een wolf hondsdol is of agressief naar mensen, mag hij volgens de Habitatrichtlijn worden afgeschoten. Het is mogelijk om de wolf van de beschermde lijst af te halen, als hij niet meer bedreigd, kwetsbaar of  zeldzaam is. Daar gaan de lidstaten van de Europese Unie over. De minister meldt verder dat er in 2018 tien wolven waren die Nederland ook weer verlaten hebben. Ze verwijst daarbij naar een link van de WUR die inmiddels verwijderd is. Schreijer-Pierik is het er niet mee eens. ‘Het afslachten van schaapskuddes is onacceptabel. De weilanden verworden tot bloedvelden, maar de aangevreten schapen, lammeren en veulens zijn voor de dierenactivisten opeens niet meer van belang. Liever wol dan wolven.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jules Vismale op
@Broadcaster, als we nou eens al die wolven in Nederland gaan vervangen door radicale moslims die schapen ritueel slachten en alle varkens hier willen weghebben omdat hun vlees zogenaamd onrein is? Nederland is blijkbaar voor die lui opeens WEL groot genoeg ofschoon moslimextremisten wel 1000X gevaarlijker zijn dan een wolf!
En als de moslimextremisten hierna in het Europese Parlement bommen laten ontploffen (de linkse "bondgenoten" zijn voor hen net zo ongelovig als de rest van de autochtoonse Europeanen) dan moeten de overlevenden daarginder eens goed gaan overdenken wie nou hun ware vijand den zijn! Ze hebben daar in dat parlement al helemaal GEEN gezond verstand meer!
Door Jules Vismale op
@Broadcaster, als we nou eens al die wolven in Nederland gaan vervangen door radicale moslims die schapen ritueel slachten en alle varkens hier willen weghebben omdat hun vlees zogenaamd onrein is? Nederland is blijkbaar voor die lui opeens WEL groot genoeg ofschoon moslimextremisten wel 1000X gevaarlijker zijn dan een wolf!
En als de moslimextremisten hierna in het Europese Parlement bommen laten ontploffen (de linkse "bondgenoten" zijn voor hen net zo ongelovig als de rest van de autochtoonse Europeanen) dan moeten de overlevenden daarginder eens goed gaan overdenken wie nou hun ware vijand den zijn! Ze hebben daar in dat parlement al helemaal GEEN gezond verstand meer!
Door Peter op
Het CDA afschieten?
Door Boris op
Nexit! Terug naar de EEG.
Door Hans op
"Het afslachten van schaapskuddes is onacceptabel", helemaal mee eens mevr. Shreider!! Ik wacht uw voorstel voor het verbod op het eten van schapen vlees af.
Door Jan van den Braak (Beleidsmedewerker milieu en duurzaamheid) op
Annie Schreijer-Pierik heeft als jagersvrouw natuurlijk zo haar eigen belang bij het bestrijden van de Canis Lupus. De wolf is nu eenmaal een voedselconcurrent. Behoorlijk gekleurd dus haar pleidooi voor afschot. Daarbij houdt de wolf zich ook niet aan landsgrenzen en zal zich definitief gaan vestigen op Nederlandse bodem. Wen er maar aan. Wild in overvloed in Nederland voor zowel de wolf als mens. Er is zelfs plaats voor 24 roedels. Zie boekje De Wolf Terug van wolvendeskundigen Dick Klees, Leo Linnartz en Erwin van Maanen
Door Martin Tijdgat (Beheerder) op
Het is jammer dat er zo veel ongefundeerde indianenverhalen worden verteld. Ronduit stuitend wordt het als een europarlementariër met die roodkapje-sprookjes aan de haal gaat, zonder enige poging te doen re achterhalen wat er werkelijk aan de hand is. Mevrouw ga eens op bezoek bij onze buren waar wolven al langer gewoon leven. Met een beetje goed houderschap is schade te verhinderen. Zo maar schapen in een kale wei zetten is toch al niet meer van deze tijd.
Honden en katten doen veel meer schade aan landbouwhuisdieren, natuur en landschap en daar wordt helemaal niets aan gedaan!
Dat zelfs de baas van een “natuurpark” een afkeer heeft voor een heel belangrijke predator is wel heel wezensvreemd.

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Nederland is te klein en te dicht bevolkt om "natuurtje" te spelen. Dat de zwaksten er aan gaan zoals Jules en Hans beweren gaat natuurlijk niet op voor beesten die achter een omheining zitten, waar die wolf wel overheen kan maar zij niet. Er zijn in de archieven van ons land diverse verslagen te vinden waaruit blijkt dat wolven ook gevaarlijk zijn voor mensen en ook menselijke slachtoffers (kinderen) hebben gemaakt. Laten we hopen dat bij het Europees parlement het gezond verstand zegeviert.
Door Jules Vismale op
Als een wolf al zijn prooidieren zou uitroeien dan sterft hij echter zelf ook! Zo weet ik dat in een roedel wolven aan het alfapaar aan voortplanting mag doen, van een nest jongen haalt de helft het eerste jaar niet, wolven hebben ook lang niet altijd succes met de jacht, ze kunnen zelfs gewond raken of gedood door hoefdieren en ze pakken vooral de zwakke, oude, zieke en gewonde dieren die anders toch alleen maar een gruwelijke lijdensweg zouden hebben.
Zonder roofdieren is de natuur incompleet of zullen we de lynx op de Veluwe loslaten want die eet namelijk ook verwilderde katten en vossen!
Door Hans Bruynsma (raadscommissielid) op
Door toedoen van sprookjes als Roodkapje heeft de wolf een slechte naam, maar is dat wel juist? Wanneer hij vee aanvreet, doet de wolf dan wel of niet mee aan zelfregulerend "natuurbeheer" (de zwakste gaat eraan)? En bedenk dat zo'n moederziel alleen rondzwervende wolf ook moet eten om te overleven.
Van bruine bonen alleen (zoals Midas, de Grote Boze Wolg [heb je het weer!] in de Donald Duck) kan hij niet leven.
Wanneer er een roedel wolven rondloopt lijkt het mij zaak eens goed na te denken over de jacht en dan regulerend