of 64277 LinkedIn

EU overweegt versoepeling groene subsidies

‘Europa heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan duurzame investeringen nodig', zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).
Reageer

De Europese Commissie bekijkt een versoepeling van de regels voor staatssteun aan duurzame energieprojecten om zo de Europese klimaatdoelstellingen te helpen bereiken. Daardoor zouden EU-lidstaten dergelijke projecten voor 100 procent kunnen subsidiëren.

Herziening

Brussel gaat nu een consultatie over het voorstel doen bij alle partijen die interesse hebben om er iets over te zeggen. Dit kan tot 2 augustus. De voorgestelde veranderingen maken deel uit van een herziening van de Europese richtlijnen rond staatssteun op het gebied van klimaat, energie en milieu die eind dit jaar aangenomen zou moeten worden.

Groene transitie
‘Europa heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan duurzame investeringen nodig. Hoewel een significant deel zal komen uit de private sector speelt overheidssteun een rol bij het verzekeren dat de groene transitie snel verloopt’, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Nu zijn er nog bepaalde EU-concurrentieregels verbonden aan overheidssubsidies aan hernieuwbare energieprojecten.

Volledige subsidie
Door aanpassing van de regels kunnen er ook volledige overheidssubsidies komen voor projecten rond schone mobiliteit, biodiversiteit, circulariteit en energiezuinigheid, aldus de commissie. Nieuwe investeringen in aardgas vallen ook onder de herziene regels, zolang ze verenigbaar zijn met de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 en 2050. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers