of 58952 LinkedIn

Enschedese ambtenaren delen auto's

Voor korte ritjes was dat de fiets; voor iets langere het openbaar vervoer en mocht dat ze niet dichtbij de gewenste bestemming brengen, dan konden ze een elektrische deelauto reserveren. Na de (geslaagde) testperiode kunnen binnenkort alle ambtenaren van de app gebruikmaken en komen de auto’s ook beschikbaar voor privé- ritten en voor andere Enschedese organisaties.

De gemeente Enschede heeft eind vorige maand op de Dag van de Stad de prijs gekregen voor het beste autodeelproject. Zo’n 65 Enschedese ambtenaren deden er mee aan een proef. Via een speciaal ontwikkelde app konden ze voor afspraken buiten de deur de meest duurzame wijze van vervoeren kiezen.

Voor korte ritjes was dat de fiets; voor iets langere het openbaar vervoer en mocht dat ze niet dichtbij de gewenste bestemming brengen, dan konden ze een elektrische deelauto reserveren. Na de (geslaagde) testperiode kunnen binnenkort alle ambtenaren van de app gebruikmaken en komen de auto’s ook beschikbaar voor privé- ritten en voor andere Enschedese organisaties. ‘De ambitie om het op te schalen, maakt dit zo’n goed project’, aldus directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu, dat samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de wedstrijd organiseerde.

De Autodeel Award 2018 ging naar de gemeente Utrecht, voor de langjarige inspanningen om het autodelen onder de aandacht te brengen. Vooral de brede aanpak kon de jury bekoren. Bewoners van straten waar mensen gaan autodelen, kunnen de gemeente vragen om parkeerplekken anders in te richten. Ook biedt de gemeentesite veel informatie over autodelen, is er een speciaal actieplan over en worden er ‘probeerregelingen’ aangeboden.

Aan de prijsvraag namen in totaal dertig gemeenten deel. Nederland telt op dit moment ruim 40.000 deelauto's. Dat moeten er in 2021 minimaal 100.000 zijn. Deelauto’s verminderen het aantal autoritten omdat gebruikers vaker de fiets pakken. Ook zijn ze doorgaans nieuwer en schoner dan auto's in bezit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.