Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Energieakkoord maakt einde aan grootste zonnepark

Het grootste zonnepark van Nederland in Gennep gaat niet door. In het energieakkoord is besloten dat alleen omwonenden van belastingvoordelen gebruik kunnen maken.

26 november 2013

De bouw van het grootste zonnepark van Nederland in Gennep is voorlopig van de baan. Het energiepark van 19 megawatt met 75.000 zonnepanelen op een terrein van 28 hectare is gesneuveld door beslissingen in Den Haag, laten de initiatiefnemers dinsdag weten.

Belastingvoordelen alleen voor omwonenden
De beperkingen van het energieakkoord zijn dusdanig dat het plan niet haalbaar is, staat in een verklaring.

Door het energieakkoord mogen belastingvoordelen alleen gelden voor de direct omwonenden van het energiepark. Als gevolg is het park niet meer rendabel. Investeerders blijven weg omdat belastingmaatregelen om het jaar teruggedraaid kunnen worden. Met zo weinig zekerheid gaan banken niet investeren, aldus de stichting die in opdracht van de gemeenteraad een haalbaarheidsonderzoek liet doen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Het plan in Gennep was niet rendabel voor het energieakkoord er was en is dit nog steeds niet omdat de regels niet zo ver zijn opgerekt / aangepast dat het wel rendabel werd. Het is dan ook klinkklare onzin om te beweren dat het energieakkoord een einde maakt aan het zonne-park. Het akkoord maakt het voor vele andere initiatieven wel mogelijk om rendabel aan de slag te gaan. En dat is winst.

Willem Kamps
Tja, de VVD hè. Alleen geïnteresseerd in asfalt voor het dure autootje. Waarom de CO2 uitstoot verminderen? Wel de mond vol over de financiële rekening niet neerleggen bij de toekomstige generatie, maar diezelfde generatie krijgt wel het klimaatprobleem op zijn bord. En wat gaat dat allemaal niet kosten?
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit is een enorme miskleun van Den Haag. Een alternatief is windmolens alleen draaien windmolen, zo blijkt uit de praktijk, draaien alleen maar op subsidie, dus op kosten van de belastingbetaler. De VVD heeft zich dus wederom laten koeieneren door zijn coalitiegenoot PvdA om dit (veel goedkopere) energiepark af te stemmen.
Jan van der Veer / Energieconsulent in ruste
Park Gennep wel degelijk rendabel geweest als saldering door particuliere deelname was opgenomen in Energieakkoord. Geen saldering-> niet rendabel.

Vóór het Energie akkoord was saldering al mogelijk voor particulieren op eigen dak. Energieakkoord heeft niets toegevoegd. Maar wel 4,3 mlrd voor wind op zee waarvan iedereen zegt dat gaat 19 mlrd kosten. En dan zijn de aansluitkosten van die parken nog niet eens meegenomen (tussen 20 en 70 mlrd volgens TenneT)
Advertentie