of 59130 LinkedIn

Emmen boos over opgedrongen windmolens

Drenthe maakte deze week bekend dat de provincie de regie overneemt in de verdeling van windturbines, omdat de gemeenten er zelf niet uitkomen. Coevorden is goed op weg, met plannen voor 40 megawatt (MW), maar Emmen liet de provincie deze zomer weten niet te willen meewerken aan het plaatsen van windmolens. De gemeente noemt zichzelf windmolenvrij.

Burgemeester en wethouders van Emmen hebben “geen enkel begrip” voor het besluit van de provincie Drenthe om de zelfverklaarde windmolenvrije gemeente op te zadelen met 32 windturbines. Een kortzichtig en eenzijdig besluit, waar Emmen zich niet bij neerlegt, laat het college weten.

Provincie neemt regie over

Drenthe maakte deze week bekend dat de provincie de regie overneemt in de verdeling van windturbines, omdat de gemeenten er zelf niet uitkomen. Coevorden is goed op weg, met plannen voor 40 megawatt (MW), maar Emmen liet de provincie deze zomer weten niet te willen meewerken aan het plaatsen van windmolens. De gemeente noemt zichzelf windmolenvrij.

 

Gezamenlijke gebiedsvisie

De provincie Drenthe moet 285,5 MW windenergie bijdragen aan de landelijke opgave van 6000 MW. De molens moeten komen te staan in de gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Coevorden en Emmen, zo stelde de provincie eerder vast in een gezamenlijke gebiedsvisie Windenergie. In de gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn is een Rijks Coördinatie Regeling van kracht. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft in een brief laten weten dat het de bedoeling is in deze gemeenten 150 MW realiseren. De provincie moet nu snel bekend maken waar in het resterende Drentse zoekgebied (Emmen en Coevorden) de overige 135,5 MW wordt ingevuld. Wanneer de provincie dit nalaat, heeft het rijk de mogelijkheid om het windpark in Borger-Odoorn en Aa en Hunze te vergroten met 35,5 MW.

 

Niet eerlijk verdeeld 

Dat wil Drenthe niet laten gebeuren en dus krijgt Emmen nu de opdracht om 95,5 MW voor haar rekening te nemen, circa 32 windturbines. Dat is realistisch, volgens een verkenning van de provincie. Wethouder René van der Weide reageert teleurgesteld, namens het college: ‘Waarom moeten vier Drentse gemeenten de last dragen voor de hele provincie en wordt dit niet eerlijker verdeeld? Bovendien negeert de provincie de signalen van onze inwoners, een verkiezingsuitslag én ons standpunt dat wij gaan voor een windmolenvrije gemeente. Wij hebben hier flink de balen van en gaan samen met de gemeenteraad kijken hoe we hier verder mee omgaan.’

 

Locaties samen met bewoners bepalen

Over de locatie van de windmolens in Emmen heeft Drenthe nog geen uitspraak gedaan. Gedeputeerde Staten (GS) willen dat een in te stellen Adviescommissie Windenergie Drenthe daarover in gesprek gaat met bewoners en gebruikers. De provincie wil zo voorkomen dat bij inwoners het gevoel ontstaat dat de gebieden vol worden gezet met windmolens.

 

Inwoners profiteren mee

Volgens gedeputeerde Henk van de Boer wil Drenthe ervoor zorgen dat inwoners in de toekomst niet alleen de lasten van een windpark ondervinden, maar dat zij ook kunnen meeprofiteren. ‘Daarbij denken we bijvoorbeeld aan financiële participatie of aan een Parkfonds waarbij initiatiefnemers van de windparken een fonds instellen en hierin jaarlijks structurele bijdragen gaan storten.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Klaas op
Als je je als gemeente windmolenvrij verklaard heeft dat weinig realiteitszin, los van uit welke politieke hoek dit komt. En terecht dus dat de regie wordt overgenomen en je een aanwijsbesluit krijgt.
Door Petra (Bewoner van Drenthe ) op
Leest allen dit rapport alstublieft, windenergie kost 60 miljard voor maar 1,9% van onze energiebehoefte. Windenergie is helemaal niet goedkoop, het is misschien wel de duurste soort energie die er is!

http://www.refdag.nl/polopoly_fs/nut_en_noodzaak …
Door Nick op
Stelletje populisten daar in Emmen. Verkiezingsbeloften doen die je niet kunt waarmaken en dan gaan janken als je je zin niet krijgt. En het is natuurlijk de schuld van de provincie en van Den Haag.
Ik ben benieuwd hoe vaak we dit soort Calimero-acties de komende tijd nog gaan zien.
Door Sebastiaan (Adviseur) op
Waarom de gevraagde energie niet opwekken met zonne-energie in plaats van Windmolens, veel efficienter en minder landschapsvervuiling! Het is tenslotten geen randstad
Door Theo op
Deze volstrekt onnodige ruzie tussen bestuurders gaat meer over geld dan over energie.
Het is niet moeilijk op het internet berekeningen te vinden waaruit blijkt dat windenergie niet meer dan een paar procenten van ons energiegebruik kan verzorgen. Dat kost dan wel vele miljarden aan SDE-subsidie die we met z'n allen moeten opbrengen.
Doordat de overheid burgers en bedrijven omkoopt door flink geld uit te delen lijkt het alsof de bevolking graag windmolens in het landschap ziet.

Met of zonder windmolens, we blijven voorlopig voor onze energievoorziening afhankelijk van het buitenland, lees Rusland of Saudi-Arabië. Het is beter dat te erkennen dan elkaar rijk te rekenen en voor de gek te houden.
Door Henk Daalder ook van GroenLinks op
Peter,
als je kijkt naar de geldstromen, dan hebben fossiele energiebedrijven weinig belang bij windmolens, ze verdienen meer aan hun kolencentrales.
Alleen Eneco heeft geen kolencentrales, en die bouwen ook de meeste windparken (van de energiebedrijven)

Het geld, de winst uit de wind, gaat vooral naar banken die de windparken financieren, de rente voor hun leningen wordt betaald uit de SDE subsidie.

Daarnaast de inveseterders, die een mooi, SDE gesubsidieerd rendement krijgen.
En de windpark ontwikkelaars, die gedeeltelijk mede eigenaar zijn, en er werk aan hebben.
De grondeigenaren, verdienen ook wat, met weinig inspanning.
Kleinere windparken worden ook nog door verkocht aan rijke mensen voor extra belasting aftrek van de inkomsten belasting, zo krijgen die ontwikkelaars dubbele subsidie.

Dit zijn de belangrijkste verdieners aan windparken,
Daarnaast natuurlijk de aannemers die funderingen bouwen.

EZ en de bedrijven, verenigt in NWEA hebben dit bij elkaar gelobbied.
Door Henk Daalder ook van GroenLinks op
Louis,
Het klopt niet wat je stelt.
Drenthe is een goede wind provincie, aan de Duitse kant van de grens draaien de windmolens ook.
Een windpark bouwer kiest een type windmolen dat past bij de lokale windsterkte, het wind regime.

het IPO, provincie overleg, heeft de taakstelling tot 2020, verdeeld over de provincies. En als dun bevlkte provincie had Drenthe nog wel wat meer kunnen krijgen. En dicht bevolkte provincie als Zuid Holland pakt een behoorlijke hoeveelheid van die 6000 MW

Echter,
de huidige aanpak voor wie eigenaar wordt van de windmolens, is helemaal fout.
Dat zijn nu investeerders, die geld lenen om de windmolen te financieren. De rente vraagt een stevige rente, zo hoog als de SDE subsidie toelaat.
En de investeerders laten de stroom op de commerciele markt verkopen, met lage prijzen als er veel wind of zon is.

De goede aanpak:
Maak burgers in de buurt eigenaar. Elk huishouden een eigen stukje, voor eigen gebruik.
daarmee kunnen huishoudens hun eigen stroom goedkoop, tegen kostprijs opwekken, ca 3 cent per kWh, zonder subsidie.
Ze krijgen dan de stroom al goedkoper.
Betalen minder SDE subsidie, want de bank leent geen geld
En ze worden trotse eigenaar, en hebben de regie over waar de windmolens komen, en hoeveel stroom ze uit de wind halen. Of ze afgeragd worden, zoals investeerders dat doen, of dat ze bij storm uit gaan, om de levensduur te verlengen.
En als ze liever meer geluid van bomen horen , in de wind dan windmolens, kunnen ze ze ook uit zetten, en dure stroom kopen.
De Rijksoverheid zou de aanschaf van een stukje windpark 100% aftrekbaar van de belasting moeten maken, om het populair te maken.

Vooral gemeenteraden zitten op een sleutel positie, om hun eigen burgers de kans te geven een eigen stukje windpark te kunnen kopen.
Daarmee realiseren ze de bovenstaande voordelen.
Daarom is het gedrag van politiek Emmen zo kwalijk.
Door Peter op
Ik ben benieuwd welke lobby en financieel gewin hier speelt. Belang nuon, provincie ? En het wordt tijd voor een justitieel onderzoek
Door Louis Kanneworff op
Drenthe is een "windarme" provincie. Het maakte ook geen deel uit van het eerste windconvenant dat het Rijk met de "windrijke"provincies sloot om 1000MW aan turbines te plaatsen. Omdat met name de Rotterdamse Haven, onze beste windlocatie, het liet afweten werd de 1000 MW niet gehaald en werd het convenant uitgebreid tot de "windarme" provincies. De Rotterdamse Haven met de 2e Maasvlakte zou maximaal benut moeten worden voor windenergie. Maar dat gebeurt niet. En dat belast ons landschap en kost de belastingbetaler onnodig veel geld.
Door Henk Daalder ook van GroenLinks op
De gemeente had en heeft zelf positieve invloed op de komst van windmolens.
Bij windmolens gaat het geld vooral zitten in de aanschaf van windmolens, en omdat de gemeente extreem goedkoop kan lenen, is dat nu juist geen probleem.
Daarmee kan de gemeente, de gemeenschap Emmen helpen aan eigen windpark bezit.