of 59250 LinkedIn

Eindhovens fonds bedrijventerreinen 'kan doorbraak zijn'

‘Dit kan een doorbraak zijn voor het herstructureren van bedrijventerreinen’, reageert Cees-Jan Pen, lector Brainport van Fontys Hogescholen.

Nieuwe bedrijventerreinen laten meebetalen aan het opknappen van oude terreinen in de regio. Met dat plan hoopt stedelijk gebied Eindhoven een paar miljoen euro in een fonds te kunnen brengen. ‘Dit kan een doorbraak zijn voor het herstructureren van bedrijventerreinen’, reageert Cees-Jan Pen, lector Brainport van Fontys Hogescholen.

Bestuurders positief 

Het plan bevindt zich nog in de voorbereidende fase, meldt de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) die samen met gemeente Eindhoven het plan bedacht. De initiatiefnemers zijn hierover in gesprek met bestuurders uit Brabantse gemeenten. Die reageren positief, volgens de BOM, maar hebben er nog niets over besloten. Het voorstel moet nu verder worden uitgewerkt en voorgelegd aan gemeenten in de regio Eindhoven. Om dat proces niet te verstoren wil de BOM op dit moment nog geen toelichting geven op de plannen, die via het Eindhovens Dagblad naar buiten kwamen.

 

Brede geldstroom

Kern van het plan is om in de regio een brede geldstroom bijeen te brengen voor het opknappen van noodlijdende bedrijventerreinen. De deelnemende gemeenten, de BOM en mogelijk de provincie Noord-Brabant zouden daaraan bijdragen. Partijen verkennen de mogelijkheden om ook ontwikkelaars van nieuwe bedrijventerreinen te laten meebetalen aan het fonds.

 

Doorbraak

Cees-Jan Pen, specialist op het gebied van bedrijventerreinen en columnist voor Binnenlands Bestuur, is heel enthousiast. Tot nu toe zitten gemeenten elkaar vooral dwars door allemaal afzonderlijk te proberen om nieuwe bedrijvigheid binnen te halen, terwijl bestaande bedrijventerreinen verkommeren. Het idee van een brede, regionale aanpak van verouderde bedrijventerreinen, kan volgens hem dan ook zorgen voor een doorbraak en zou landelijk navolging moeten krijgen.

 

Regionaal gunnen

‘Dit is echt een aanvulling op ontwikkelingsmaatschappijen die we al kennen in andere provincies. De grote innovatie is dat ook gemeenten geld afdragen aan een fonds dat werkzaam is in andere gemeenten. Gemeenten stappen dus over hun schaduw heen en gaan akkoord met investeren van eigen geld in de regio ten behoeve van de versterking van het regionaal vestigingsklimaat. Ik zie dit echt als innovatie, omdat het eindelijk gaat om regionaal gunnen. Een regio beseft hiermee dat regionaal samenwerken geen keuze is maar een must.’

Pen pleit al langer voor een actieve rol van provincies bij het oplossen van problemen rond bedrijventerreinen. Ook als het gaat om de aanpak van overaanbod is provinciale regie onmisbaar, stelt Pen in reactie op onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer waarover RTVDrenthe bericht.

 

Duurzame aanpak

Gelukkig zijn er ook provincies die wel de regie pakken, zegt Pen. Met medewerking van Zuid-Limburg en Utrecht organiseert het lectoraat Brainport van Fontys Hogescholen op 2 december een gratis kennisbijeenkomst over een duurzame aanpak voor werk- en winkellocaties.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.