Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Eindhoven wil MKB bij duurzame verbouwingen

De gemeente Eindhoven staat aan de vooravond van een duurzame renovatiegolf. Maar dan moet het MKB wel een kans maken tijdens de aanbesteding.

18 oktober 2013

Wil Eindhoven de ambitie waarmaken om in 2045 een energieneutrale stad te zijn, dan moet er haast gemaakt worden met het verduurzamen van de (gemeentelijke) gebouwen. De techniek is er, maar de inzet ervan wordt belemmerd door traditionele manier van aanbesteding.

Marktpartijen erbij
Het eerste grote gebouw dat gerenoveerd gaat worden is de zogenoemde Stadhuis Toren. De gemeente ziet dit als een unieke kans om het pad naar innovatie en duurzaamheid definitief in te slaan. 'We zoeken (markt)partijen die een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de gemeentegebouwen in de stad. Gevestigde marktpartijen, groot en klein (MKB), maar ook kennisinstellingen en nieuwe partijen met innovatieve ideeën worden opgeroepen om deel te nemen aan dit project.'
 

Techniek is er
Want de kneep zit hem volgens woordvoerder John-Pierre van de Kerkhof vooral in de organisatie en het aanbesteden van de grote werken. ‘De techniek om onze gebouwen te verduurzamen is er. Maar die zit vaak bij kleinere marktpartijen en kenniscentra en die vallen tijdens de aanbesteding nu juist vaak buiten de boot’. Reden voor de gemeente Eindhoven om het MKB nadrukkelijk een kans te geven om deel te nemen aan consortia die dan kunnen inschrijven.
 

Niet op prijs maar op duurzaamheid
‘We zullen het traditionele sturen op prijs loslaten en het accent leggen op de duurzaamheid van het resultaat en van het werpproces. Zo stellen we nu al eisen aan de hoeveelheid CO2 die aannemers tijdens de werkzaamheden mag uitstoten.’ Uiteindelijk gaat het volgens de woordvoerder toe naar klimaatneutraal werken, desnoods door CO2 uitstoot elders te compenseren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Wees zo goed om ook de windmolens er bij te zetten.  Zonder eigen windmolens wordt Eindhoven niet betaalbaar duurzaam. De gemeente Eindhoven kan goed grote windmolens bouwen op industrie terrein Acht, langs de poot van Metz. Dat ligt al jaren braak. Als de inwoners van Acht daar allemaal een stukje van kopen, kunnen ze zonder subsidie, met een beroep op het korting van de energiebelasting in het energieakkoord en de postcode roos. Maar ja, "burgers", dat is geen MKB. De Eindhovense ambtenaren kennen die diersoort natuurlijk niet, en bestuurders alleen in de 3 weken voor de verkiezingen. Misschien moet VVD wethouder Helms maar een paar dozen windmolentjes halen bij het GroenLinks campagne bureau, voor de campagne Overigens kan Eindhoven ook heel goed windmolens bouwen langs de A67, daar willen ze nu extra asfalt storten, ipv de doorstromings ingrepen af te wachten. 1 EUR voor slimme doorstroming, bespaart 7 EUR aan meer dom asfalt
Fons Olijve / Inkoopcoördinator
Binnen de gemeente Borne hebben we op dit moment een mooi voorbeeld van innovatief aanbesteden: De gemeente Borne zoekt een partner (Consortium) die het Voorzieningencluster als Design, Build, Maintain en mogelijk ook Operate (DMBO) gaat ontwikkelen, realiseren en langjarig beheren. Het cluster omvat de functies basisonderwijs, kinderopvang, buitenspeelruimte en sporthal. “de Veste” waarbij de prijs vóóraf vastgelegd is en waarbij van partijen gevraagd wordt om multidisciplinair samen te werken en mee te denken, niet alleen bij het ontwerpen en bouwen, maar ook ten aanzien van onderhoud en bedrijfsvoering. Kernwoorden hierbij zijn kwaliteitsaspecten zoals innovatief en duurzaam, terwijl de SROI verplicht is. Bij deze aanbesteding is de prijs niet bepalend, maar is de kwaliteit van de levering/dienstverlening (maatwerk) doorslaggevend.
Advertentie