of 59082 LinkedIn

Eindhoven verduurzaamt stadshart

Trots zijn ze in Eindhoven op de verduurzaming van zeven gemeentelijke gebouwen, die door warmtekoudeopslag, zonnepanelen en warmteterugwinning minstens 50 procent energieneutraal worden. De oude plafondplaten van de stadhuistoren verdwijnen niet in de afvalcontainer, maar krijgen in diezelfde toren een tweede leven als isolerende gevelplaten.

Trots zijn ze in Eindhoven op de verduurzaming van zeven gemeentelijke gebouwen, die door warmtekoudeopslag, zonnepanelen en warmteterugwinning minstens 50 procent energieneutraal worden. De oude plafondplaten van de stadhuistoren verdwijnen niet in de afvalcontainer, maar krijgen in diezelfde toren een tweede leven als isolerende gevelplaten.

Tweede leven

De tapijttegels uit het stadskantoor, dat tegenover het stadhuis ligt, dienen als vloerbedekking in de nieuw stadhuistoren. Ook de pantry's uit het stadskantoor krijgen daar een tweede leven. De jaren 70-toiletten – inmiddels weer hip – blijven gewoon zitten, met vernieuwd voegwerk. Onder het stadhuis komt een waterbuffer. 'Het water daarin wordt schoongemaakt door een helofytenfilter, een soort riet, en daarna ingezet als spoelwater voor de wc's', legt duurzaamheidsadviseur Joop Ketelaers uit.

 

Consortium bepaalt

Waar het normaal gesproken de duurzaamheidsafdelingen van gemeenten zijn die dit soort maatregelen bedenken, komen ze nu uit de koker van de aannemer, een consortium van zes bedrijven. Hoe dat kan, wordt duidelijk in de kantine van NRE, een gemeentelijk pand op twee steenworpen van het stadhuis. Daar zitten Ketelaers en zijn vastgoedcollega Garry Whitrick aan tafel en leggen uit hoe de gemeente de renovatie heeft aangevlogen.

 

Naar de markt gestapt
Met de traditionele aanpak – een bestek maken en door de laagste inschrijver laten uitvoeren –  lukte het de gemeente niet sprongen te maken in duurzaamheid, zegt Whitrick. Dus moest het anders. 'We zijn naar de markt gestapt en hebben gezegd: we hebben zoveel geld, we hebben deze en deze ambities; geef ons de beste invulling op het gebied van duurzaamheid.'


Uniek voor Nederland

Met als resultaat dat in oktober 2016 een contract ter waarde van 85 miljoen euro is ondertekend, dat bij extra verduurzaming tot 130 miljoen euro kan worden opgerekt. 'Deze contractvorm voor dit soort opgaves is uniek voor Nederland en zelfs misschien voor Noordwest-Europa', meent Whitrick. Het gaat om een contract van 10 jaar plus een optie voor nog eens 5 jaar. 'Normaal zet je alle delen, zoals de renovatie van de stadhuistoren, los in de markt. De clou van onze aanpak is dat je naar het totale systeem kijkt: iedere knop waar je aan draait heeft ergens anders effect op. Hoe kun je dat inzetten om het beste resultaat te creëren? Met een systeemgerichte aanpak.'

 

Lees het hele verhaal deze week in BB10 (inlog) 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door MvL op
minstens 50 procent energieneutraal?
Je bent energieneutraal of niet. 50% energieneutraal bestaat niet.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Zou U als particulier deze maatregelen voor eigen rekening en zonder subsidie ook nemen? Oude vloerbedekking in een nieuw pand, gerecyclede toiletten? Vroeger was Eindhoven een Licht op het gebied van techniek, nu gaat het op de uitdragerij van Ome Joop lijken met als finale dat U de hergebruikte (wat moet ik mij daarbij voorstellen?)pot op kunt. O ja, degene die er het meeste aan verdient, bepaalt via een zgn deskundigenplatform wat er gebeuren moet......Net als afvalscheiding vooraf of achteraf......Maar Ir Diederikje is onderweg met zijn Groene Vredemannetjes/vrouwtjes.