of 58952 LinkedIn

Eindhoven tekent voor duurzaamheid

De gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft ondertekend, een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

De gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft ondertekend, een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

Gehele bedrijfsvoering
Duurzaamheid staat bij steeds meer gemeenten hoog op de agenda, zo koos Roermond onlangs voor duurzame straatverlichting, zette Rijswijk een duurzaamheidsfonds op en maakte De Ronde Venen zelfs een ‘duurzame’ ambtsketen van gerecycled zilver. Eindhoven is nu de eerste gemeente die duidelijk maakt dat duurzaamheid onderdeel uitmaakt van de gehele bedrijfsvoering. De gemeente wil onder meer gebruikmaken van schone energie en energie besparen. Ook moeten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk geholpen worden, wordt duurzaam vervoer bij zakelijk verkeer gestimuleerd en wordt afval hergebruikt of gescheiden. Bovendien wil Eindhoven dat alle opdrachtnemers van de gemeente langs deze meetlat leggen. De verklaring houdt ook in dat de gemeente jaarlijks het maatschappelijk verantwoord beleid onderzoekt en beoordeelt.


Heldere focus
‘Onze partners en inwoners verwachten een duidelijk en eerlijk verhaal op het gebied van duurzaamheid’, aldus gemeentesecretaris Marco Wilke. ‘Dat geldt voor ons inkoop- en aanbestedingsbeleid, voor de wijze waarop medewerkers van de gemeente zich vervoeren in de stad, voor de materialen die wij toepassen in de openbare ruimte, voor de technieken die wij toepassen, enzovoorts. ISO 26000 helpt ons bij het bepalen van een heldere focus, zodat medewerkers, inwoners en andere belanghebbenden precies weten wat zij van ons kunnen verwachten.’


Partners 

Eindhoven wil daarin het goede voorbeeld geven en zal dat ook gaan doen, benadrukt Wilke. ‘Wij zien het als onze taak om hier duidelijk over te zijn en om de aspecten waar wij als overheid direct invloed op hebben actief op te pakken.’ De gemeente gaat daarom zowel in de eigen bedrijfsvoering als in de samenwerking met partners de nadruk leggen op activiteiten die de impact op het milieu minimaliseren. ‘Wij nemen maatregelen op het gebied van afvalscheiding en duurzaam transport. We nemen maatregelen om ons eigen vastgoed te verduurzamen. Andere thema’s zijn arbeidsomstandigheden en eerlijk zakendoen. We hopen hiermee ook andere overheden te inspireren om met deze MVO-richtlijn zoals ISO 26000 te werken’, aldus Wilke.


ISO 26000 

ISO 26000 is een internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) en geeft handvatten om organisatie te ondersteunen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid 'op maat' in te vullen. ISO is een richtlijn en stelt dus geen specifieke eisen aan een organisatie. De gemeente Eindhoven heeft daarom zelf een document opgesteld waarin het haar voornemens beschrijft.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Wellicht ook interesse in duurzame oud-ambtenaar? Weinig kilometers ibv electrische fiets. Gepensioneerd, geen AOW en Pensioenpremie werkgever, van alle markten (uit en ) thus. Ook recycleburgemeesters beschikbaar (ex- waar niks boven gaat)

Relevante Parlementaire Dossiers