of 64231 LinkedIn

Eindhoven: ‘Private toetsing verhoogt kwaliteit’

Private partijen die bouwplannen toetsen, stellen daaraan hogere eisen dan de gemeente. Dat meldt de Eindhovense wethouder Marco van Dorst (Ruimtelijke Ordening en Financiën

Private partijen die bouwplannen toetsen, stellen daaraan hogere eisen dan de gemeente. Dat meldt de Eindhovense wethouder Marco van Dorst (Ruimtelijke Ordening en Financiën) in reactie op de conceptwet waarin wordt geregeld dat niet langer gemeenten, maar marktpartijen verantwoordelijk worden voor de bouwtechnische toets van bouwplannen. Eindhoven experimenteert daar al mee.

Kwaliteit omhoog

Uit de voorbereidingen van het experiment blijkt nu al dat er hogere eisen worden gesteld dan voor de toetsing, aldus Van Dorst. ‘Opdrachtgevers stellen aan de aannemers hogere kwaliteitseisen. Wat ons als gemeente betreft is dat een positief element.’ De kwaliteit van de bouw gaat omhoog, omdat de risico's voor aannemer en opdrachtgevers toenemen als zij niet goed hebben gebouwd, verklaart Van Drost. ‘De gemeente toetst ook goed, maar in een systeem waar de verantwoordelijkheden nadrukkelijker bij de bouwende en ontwikkelende partij liggen, wordt kwaliteit gekoppeld aan aansprakelijkheid.’

 

Regels schrappen

Volgens Eindhoven werkt de private toetsing ook sneller, omdat er minder overleg nodig is; de toetsende organisatie regelt alles zelf. Wel merkt de gemeente dat het belangrijk is om te schrappen in ruimtelijke regels, zowel landelijk, als provinciaal en lokaal. Van Dorst: ‘Het gaat nauwelijks sneller als de eisen voor welstand, ecologische hoofdstructuur et cetera ook niet onder de loep worden genomen.’ Omdat private partijen efficiënter kunnen werken dan de gemeente, wordt de kwaliteitsborging ook goedkoper. Aanvragers van een vergunning moeten uiteraard de toets door een private partij wel betalen.

 

Burgers kunnen kiezen

Volgens Van Dorst is er meer nodig dan alleen de private toets om als gemeente echt sneller, beter en goedkoper te kunnen werken. Hij verwacht veel van de nieuwe Omgevingswet en het instrument omgevingsplan. Eindhoven werkt nu al samen in diverse samenwerkingsverbanden om druk op wet- en regelgeving te verminderen. In Eindhoven bestaat de private toetsing van bouwplannen op dit moment nog naast de gemeentelijke toets. Burgers kunnen kiezen door wie ze hun plannen laten beoordelen: een marktpartij of de gemeente. Met de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen komt daar straks een einde aan. Blok wil zo snel mogelijk – nog voor de Omgevingswet in werking treedt in 2018 – eenvoudige bouwwerken door de markt laten toetsen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Papieren tijger op
Je kan op papier zoveel regelen als je wilt, als in de praktijk geen toezicht plaats vindt blijft dit alles een papieren tijger! En gebeurd er helemaal niets aan de kwaliteit........deze vind nog altijd plaats op de bouwplaats!!
Hebben we nou echt niets geleerd van alle ongevallen op de bouwplaats?!
En wie gaat dit allemaal betalen?......de aannemer?
Door van Koll op
Welke partij kan een gecertificeerde bouwplantoets doen? Over welke bouwplannen heeft meneer Dorst het? Over hoeveel plannen heeft meneer Dorst het? Hoe heeft hij gemeten dat de kwaliteit van de bouw hoger is. Welke aannemer en opdrachtgever heeft geconstateerd dat er meer risico's zijn? Hebben ze eerder niet goed gebouwd? Er liggen namelijk helemaal geen sancties op. Of heeft Eindhoven die wel? en heeft men al kunnen constateren dat er binnen 10 jaar (aannemer) of 50 jaar (constructief) geen problemen zijn opgetreden in de bouwwerken die in dit experiment zijn gerealiseerd?
Kortom: weet hij eigenlijk wel waarover hij het heeft?
Door Berend (Betrokken burger) op
Vaag verhaal: over welke toetsen gaat het precies. De gemeente toetst nl. op heel veel aspecten. Tussen de welstandstoets en een beoordeling of de constructie wel deugdelijk is zit een behoorlijk verschil. Bij private welstandstoetsing ligt willekeur al snel op de loer; bij de constructietoetsing kunnen onacceptabele risico's ontstaan. Wie is straks verantwoordelijk?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Een weer probeert een neo-liberaal ons tegen beter weten in wijs te maken dat alle heil van de vrije markt komt.
Door HaBe (IC medewerker) op
Vraag de onder het puin belandde personen in India ook maar eens, wat ze vonden van de private toets van - en het private toezicht op bouwwerken.