of 59345 LinkedIn

Eindhoven bouwt een verticaal bos

De Eindhovense wijk Strijp-S gaat met de primeur aan de haal: daar verrijst een zeventig meter hoge woontoren die van buiten het aanzien heeft van een ferm oprijzend groen woud.

Na Italië, Zwitserland en China krijgt ook Nederland binnenkort een 'verticaal bos'. De Eindhovense wijk Strijp-S gaat met de primeur aan de haal: daar verrijst een zeventig meter hoge woontoren die van buiten het aanzien heeft van een ferm oprijzend groen woud. De Trudo Toren, zoals het gebouw gaat heten, is ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri. Opdrachtgever tot de bouw is woningcorporatie Sint Trudo. 

De woontoren zal negentien verdiepingen gaan tellen en biedt onderdak aan 125 sociale huurwoningen. Elke loft krijgt een balkon voorzien van twee grote groenbakken. Daarin is ruimte voor in totaal 125 volwassen bomen en 5.200 struiken en planten, voornamelijk klimmers en hangers die de toren van buiten zijn groene aanzien geven. Volgens Boeri krijgt Eindhoven wereldwijd het eerste verticale bos met sociale woningbouw als bestemming.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie op
Ik kan me nu al verheugen op de eerste storm, windkracht 11 of zo.
De bomen van het verticale bos zullen door heel Eindhoven vliegen...
Wat een spektakel zal dat geven ! (Om over de rest maar te zwijgen).
Door Gerard Happel (weet alles beter) op
Door de schrijver van het artikel is wel heel slecht onderzoek gedaan. Te weten dezelfde architect heeft al veel eerder met G&S Vastgoed te A'dam besloten tot een verticaal bos in de gemeente Utrecht te bouwen. lees de site van G&S er maar eens op na. Ik hoop niet dat ik jaren nep nieuws in BB heb zitten lezen.
Door Opmerker (orig) op
Architectonisch staaltje, en ook nog geinig. Maar al die muggen straks...en vogels....Enfin, de hond uitlaten wordt bij lelijk weer niet zo'n kriem ;-)
Die foto ziet er wel gelikt uit !
Door Wottsjer (Watcher) op
Weet die Italiaanse architect wel dat we in Nederland nog niet eens in staat zijn balkons aan flats te construeren die gewone mensen dragen? Wie vangt die met hun balkon omlaag stortende bomen straks op daar in Strijp-Trudo.
Door Leva (huurder) op
Het lijkt mij idd prachtig. Voor sociale huur wordt er meestal heel saai gebouwd door een doorsnee architect. Maar deze keer is het een toonaangevende architect die rekening houdt met het milieu en klimaatveranderingen. Groen absorbeert hitte en dan is zo'n gebouw een groene oase in de stenige omgeving. Bovendien is het gebouw op jaarbasis goed voor zo’n 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Elke loft krijgt een balkon voorzien van twee grote groenbakken. ====loft= vliering, zolder, tribune, galerij,duiventil
De meest voorkomende uit het Engels, wijlen onze vrienden heetten Loft, is vliering,zolder (under the roof); ook wel attic. Dit soort sociale woning is gewoon een (groen- bosachtig) kolos waarbij het beton wat wordt weggewerkt door een open duiventil te beplanten. Benieuwd hoeveel milieuonvriendelijke elektra nodig is om de bewoners enig ander dan (dag)licht te geven. Het positieve de postduiven horen bij Brabant. Zet de tijdklok maar aan.
Door Gerrit Piek (beleidsmedewerker) op
Dat zijn wel erg grote bakken, als er 125 bomen en 5.200 struiken en planten in kunnen.
Ik vraag me bovendien af of het niet veel goedkoper en bruikbaarder is om die bomen en struiken gewoon in de grond te zetten. Dit is alleen kijkgroen, een architectonisch hoogstandje, maar je kunt er niet spelen, je kunt er niet door heen lopen. Krankzinnig eigenlijk dat we dit in Nederland bedenken.